El judici dels papers de Bárcenas s'està complicant. No ha passat de les qüestions prèvies, que van tenir lloc ara fa una setmana, i encara no se sap quan es podrà reprendre. El motiu: un dels acusats, l'exgerent del PP Cristóbal Paéz, es troba hospitalitzat per coronavirus. Davant d'això, l'Audiència Nacional ha demanat al seu metge forense que el visiti i examini el seu estat de salut. Un cop es reprengui la vista oral, començaran les declaracions dels acusats, entre elles la de l'extresorer Luis Bárcenas. Però encara no hi ha data.

Així, com havia demanat la defensa d'aquest acusat, el tribunal que ho jutja ha acordat, per una banda, suspendre les sessions de la vista oral. Per altra banda, ha demanat, "a efectes de determinar la data de represa", que el metge forense de l'Audiència Nacional examini Cristóbal Páez "al llarg d'aquesta setmana" i emeti un informe sobre el seu estat de salut i l'evolució. De moment, s'han suspès les citacions d'acusats i testimonis per aquesta setmana i la que ve, per als dies 16, 17, 22, 23 i 24 de febrer.

L’exgerent popular va seguir les qüestions prèvies ja confinat al seu domicili, per videoconferència. Durant el transcurs de la setmana passada, va veure com el seu estat de salut s’agreujava. La setmana va acabar amb el seu ingrés hospitalari per febre alta i pneumònia. El seu advocat, Gonzalo Martínez-Fresneda, va comunicar aquesta circumstància al tribunal que el jutja, que ara ha decidit la suspensió. La fiscalia demana 18 mesos de presó per a Cristóbal Páez pel pagament de les obres de la seu de Gènova amb diners negres provinents de la caixa B del partit.

Què es jutja?

L'objecte d'aquesta peça és el pagament de la reforma d'una part de la seu del Partit Popular, al carrer Génova 13 de Madrid, amb 900.000 euros de diner negre procedents de la caixa B del partit, on entraven ingressos irregulars de grans empreses i també en sortien sobresous als principals càrrecs del partit. Una comptabilitat paral·lela que es va prolongar, com a mínim, dues dècades. El judici també busca esclarir si el PP va cometre delicte fiscal en no declarar les donacions presumptament il·legals d'empresaris i si Luis Bárcenas, llavors tresorer de la formació, va quedar-se amb una part d'aquests diners. Està previst que el judici s'allargui fins al mes de maig.