L'exfundador d'AP Manuel Milián Mestre ha manifestat a El matí de Catalunya Ràdio que el govern espanyol tracta els catalans com a una colònia.

Milián s'ha queixat que al poder espanyol hi ha "una visió castellana de la política i del domini" que li fa dir que des que ha començat el procés "ens tracten com a una colònia". 

"Què ha passat amb les independències de l'imperi espanyol? Un desastre, un darrere l'altre. Què va passar amb les Filipines? Jo encara vaig conèixer algun dels últimos de Filipinas que van anar allà com uns desgraciats a defensar amb les armes la no-independència. Per què? Perquè [a Madrid] no sabien tractar el procés previ com saben fer els britànics després d'una experiència negativa. Nosaltres això no ho fem; hasta la última gota de sangre, senties que deia l'exèrcit espanyol", ha indicat.

"Què passa? Què hi ha una visió castellanista de la política i del domini, que el que ells manen és el que s'ha de fer. No hi ha transmissió dialogal per poder fer una solució a la britànica. Ho dic per primera vegada en aquests anys de procés. M'he n'he adonat que hi ha un fet històric: ens estan tractant com una colònia. No ho havia dit mai fins ara", ha afegit.