El Govern ha celebrat la seva habitual reunió dels dimarts i la roda de premsa posterior mentre a la plaça Sant Jaume es concentraven els assistents a la manifestació convocada per l'ANC en protesta per la reforma dels delicte de desordres públics sorgida de l'acord entre el PSOE i ERC per a la derogació del delicte de sedició. "Si dirigíssim tots els esforços a avançar junts en els objectius compartits en comptes d'assenyalar els punt que ens separen i dedicar-nos a confrontar-nos entre independentistes segur que aniríem més de presa i més lluny", ha lamentat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Durant la compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu, Plaja ha insistit que "l'independentisme només avançarà si ho fa unit" i que "el Govern no és l'adversari" de les persones que en aquell moment es concentraven al carrer. Ha estat un missatge dirigit directament als organitzadors de la manifestació. "La gent que està al carrer és independentista i aquest és un govern independentista. La millor manera de seguir avançant és que anem plegats, totes les forces independentistes. Cal sumar, no restar, i trobaran la mà estesa del Govern", ha assegurat.

Derogació de la sedició

La portaveu ha insistit a defensar la derogació del delicte de sedició i ha reivindicat les negociacions entre PSOE i ERC per aconseguir-ho. Ha assegurat que és un "avenç indiscutible", que es podria qualificar "fins i tot d'èxit", tot i que ha admès que queda molt camí per recórrer, i "marge de millora", perquè encara calen "moltes reformes" al Codi Penal espanyol. Amb tot, ha reiterat en relació a l'enduriment dels desordres públics que han denunciat les entitats independentistes que "en cap cas s'amplien els supòsits, perquè els desordres públics ja estaven contemplats.

Plaja ha reiterat que els objectius compartits entre les forces independentistes són molts més que les diferències i ha assegurat que "la proposta del Govern és treballar discretament, amb la mà estesa i sense confrontar" per refer la unitat del moviment. Això sí, "lamentant que la primera resposta a moltes coses sigui criticar per criticar". "En qualsevol cas, posarem el focus en allò positiu, per construir i sumar. S'ha de parlar, s'ha de parlar molt, però segurament més en àmbit privat, perquè les declaracions i contra declaracions no acostumen a ajudar massa", ha reblat.

Pla de fosses

D'altra banda, el Govern ha aprovat avui l'augment del pressupost dedicat a les intervencions en fosses de la Guerra Civil i el Franquisme i a l'anàlisi antropològic i genètic de les restes recuperades. El pressupost del contracte de licitació és de 4.494.661,26 euros, que gairebé dobla el pressupost anual de licitació del contracte anterior, segons ha subratllat l'executiu.

Les primeres intervencions que es faran amb aquest increment del pressupost seran a excavacions a les fosses de Bovera (Garrigues) i a les del Berguedà.