La manifestació d'aquest dissabte a València, amb motiu de la Diada del País Valencià, ha aplegat milers de valencians i valencianes que han denunciat la impunitat de la violència feixista a la ciutat. En la concentració, que ha sigut la més nombrosa de la jornada, s'ha demostrat que la majoria social i política valenciana és partidària dels valors de progrés i de país, del diàleg, del respecte i de la construcció en positiu.

manifestació 9 d'octubre valència EFE

Milers de persones es manifesten sota el lema "País València antifeixista" / EFE

En la protesta, convocada per la Comissió 9 d'Octubre, les entitats han signat un document conjunt on denuncien la recentralització del govern espanyol i l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. Precisament, el secretari d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha assegurat que el País Valencià "encara està esperant una proposta de finançament just". Així mateix, ha indicat que es tracta d'una "qüestió de supervivència, que els diners no es queden a Madrid per a qui sap què. Demanem que els nostres impostos es dirigeixin a una sanitat, a una educació valenciana adequada".

Gisbert també s'ha adreçat al president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, perquè el govern no es mostri passiu davant "la censura del valencià als mitjans i que la reciprocitat amb TV3 i IB3 sigui una realitat". A més, ha lamentat que el grup parlamentari de Compromís "no ha pogut manifestar-se amb tranquil·litat" aquest matí.

"País Valencià antifeixista"

La marxa, sota el lema "País Valencià antifeixista", ha denunciat l’agressivitat verbal, la intolerància i els intents d’imposar valors excloents, discriminatoris, antivalencians i violents que duen a terme alguns partits.

Durant el recorregut, els assistents han cridat frases com "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó", "Independència" i "Nazis no", i al pas de la manifestació per la plaça de l'Ajuntament s'ha sentit l'himne de València des d'un balcó, que ha estat aplaudit per alguns vianants.

La Comissió, integrada per associacions com Acció Cultural, diverses plataformes, els sindicats CCOO i Intersindical i els partits Compromís, Esquerra Republicana, EUPV, Podem i PSPV-PSOE, ha celebrat la manifestació sota un fort desplegament de seguretat.

Els organitzadors han fet una crida a "no abandonar els carrers". Així mateix, han criticat l'"espanyolisme ranci" que "ataca per parlar i expressar-se en valencià".

D'altra banda, han reivindicat que les polítiques "vagin acompanyades d'una acció social" davant "l'augment dels desnonaments, l'escandalosa pujada del preu de la llum i la gasolina, les famílies en situació en pobresa i el treball més precari".

Imatge principal: Encapçalament de la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre / EFE