El Dia de la Constitució ha tingut molts actes contraprogramats. Un d'ells a Bilbao, on milers de persones s'han manifestat a favor d'una República basca, en una de les primeres manifestacions que es fan demanant explícitament una república.

També han tornat a reiterar el reclam unànime per la llibertat dels presos polítics catalans. La convocatòria ha anat a càrrec de Bildu amb la seva diputada al Congrés, Mertxe Aizpurua, al capdavant: "Anirem fins a l'infern si cal pels presos, la democràcia i la defensa i reivindicació pel dret a decidir". A la marxa s'han sumat també representants navarresos

Tots ells han posat en valor que el moment actual és excepcional per les forces independentistes ja que sumen 29 diputats al Congrés. "Som més forts que mai", ha reivindicat Aizpurua que advoca per anar "conjuntament amb un programa de mínims". Pel que fa a una investidura amb PSOE i Podemos al govern, també creu que "s'obre una finestra d'oportunitats per instal·lar una agenda democratitzadora a tot l'estat espanyol". Com Laura Borràs de Junts per Catalunya, subratlla que "són la garantia per una democràcia". 

Els manifestants consideren que el País Basc no "ha d'estar sotmès a les misèries que provenen de Madrid", com ha senyalat la diputada al seu parlament Jasone Agirre, recordant "soc basca, no espanyola".