Desenes de milers de persones han inundat els carrers de Bilbao aquest dissabte en una manifestació convocada per EH Bildu per reivindicar la nació basca. La mobilització, sota el lema 'Nazioa Gara (Som nació)', ha estat encapçalada pel coordinador general de la coalició, Arnaldo Otegi, qui ha declarat que la coalició està compromesa "a portar al país cap a la llibertat", anticipant que la recentment estrenada legislatura al govern espanyol estarà marcada pel "reconeixement nacional d'Euskal Herria".

La marxa, que segons fonts municipals ha comptat amb la participació d'aproximadament 28.000 persones, ha començat des dels voltants de la plaça de la Casilla i ha culminat el seu recorregut a la plaça Zabalburu. Arnaldo Otegi, líder d'EH Bildu, ha llegit un comunicat entre crits a favor de la independència i la demanda del retorn dels presos d'ETA a casa seva. La pancarta que encapçalava la manifestació la portaven alguns dels polítics i representants d'EH-Bildu, incloent-hi Arnaldo Otegi, Mertxe Aizpurua, Nerea Kortajarena, Maddalen Iriarte, Pernando Barrena, Iker Casanova, Pello Otxandiano, Ainize Gastaka, Joseba Asiron, Laura Aznal, Gorka Elejabarrieta, Nadia Nemeh i Rocío Vitero.

La manifestació ha comptat també amb la participació de representants de diversos moviments i partits, com el Sinn Féin, ERC, BNG, CUP, Compromis, Mes Per Menorca, Andecha Astur, FPLP de Palestina, el Front Polisario i KNK del Kurdistan. Entre els presents hi ha hagut els senadors d'Esquerra Republicana, Sara Bailac i Josep Maria Reniu, així com el diputat al Parlament Adrià Guevara. En arribar a la plaça Zabalburu al voltant de les 18.00 hores, els participants han entonat el 'Txoriak txori' com a símbol de l'afirmació que el País Basc "és una nació".

En la seva intervenció, Arnaldo Otegi ha recordat als familiars dels presos d'ETA i ha expressat la seva solidaritat amb la situació a Orient Mitjà. També ha destacat el context històric actual com a "crucial" i subratllant que s'està lliurant un pols entre "el vell règim del 78 i la cerca de llibertat i igualtat dels pobles". A més, ha denunciat l'"ofensiva feixista" que involucra a militars, guàrdies civils, policies, jutges i mitjans de comunicació, destacant que les "desenes de milers de persones antifeixistes" presents en la manifestació expressen la seva "determinació de seguir endavant en la lluita per la llibertat dels pobles i la igualtat de les persones".

Otegi confirma que es presentarà a la reelecció com a secretari general d'EH-Bildu

Per altra banda, aquest mateix dissabte el coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha anunciat que es presentarà per revalidar aquest càrrec en el pròxim congrés de la coalició, que, segons ha explicat, té previst avançar-se. En una entrevista al diari Gara, Otegi ha explicat que "encara no està decidit" qui serà el candidat d'EH Bildu a lehendakari en les eleccions basques del pròxim any, encara que la decisió es prendrà "aviat". Segons ha indicat, de moment, s'ha pensat en "avançar el congrés" d'EH Bildu i la seva intenció és presentar-se "per a continuar sent coordinador general". Otegi ha apuntat que, en la seva trajectòria política, amb "encerts i molts errors", sempre ha prevalgut "el compromís amb el meu país" i, en el moment "històric" que es viu, no pot "demandar responsabilitat a la resta i no exercir-la jo".