L'encara primer ministre belga en funcions, Charles Michel, serà el pròxim president del Consell Europeu en substitució del polonès Donald Tusk. Michel forma part del partit liberal Europeu i serà el segon belga a ocupar aquest càrrec.

Michel, és un dels valedors de la causa catalana en el panorama europeu, ja que sempre ha defensat que la crisi catalana és un afer europeu i va ser dels pocs presidents que va carregar contra les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O. Alhora, després del 27-O també va ser un dels que va optar per la via del diàleg entre Catalunya i Espanya.

Michel és l'actual cap de l'Executiu belga en funcions després que el soci majoritari de la coalició de Govern, el partit nacionalista flamenc de l'N-VA, es retirés al desembre pel seu rebuig a signar el Pacte Mundial per a la Migració de l'ONU.

Des que es va crear el càrrec de president fix del Consell Europeu, imposat pel Tractat de Lisboa aprovat el 2009, han ocupat aquest lloc l'ex-primer ministre belga Herman Van Rompuy i l'ex-primer ministre polonès Donald Tusk, tots dos de la família conservadora.