Un ciutadà mexicà, resident en els Estats Units, Adrián Hong Chang, va liderar el grup de deu persones que va assaltar l'ambaixada de Corea del Nord a Madrid el passat 22 de febrer i cinc dies després va contactar amb l'FBI a Nova York per facilitar el material audiovisual que suposadament havia obtingut.

Aquest és el relat dels fets que recull la causa oberta pel jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que avui ha aixecat el secret d'aquesta investigació en una interlocutòria en la qual apunta la comissió de delictes de violació de domicili, detencions il·legals, lesions, falsificació documental, amenaces i robatori, comesos per organització criminal.

Després de l'assalt, en el qual també han estat identificats com a responsables el ciutadà nord-americà Sam Ryu i el sud-coreà Woo Ran Lee, Hong Chang es va desplaçar a Lisboa, on va agafar un vol que va arribar a New Jersey el 23 de febrer, i quatre dies després es va traslladar a Nova York i va contactar amb l'FBI.

Entrada en l'ambaixada

Segons el relat del jutge, el presumpte líder de l'assalt es va presentar en l'ambaixada a les 16.34 hores del 22 de febrer i va demanar de veure l'encarregat de negocis. Aprofitant una distracció, va deixar passar a la resta del grup i portant matxets, ganivets, barres de ferro i armes curtes simulades, "van començar a colpejar violentament els seus ocupants, fins que van aconseguir reduir-los i col·locar-los grillons i brides per immobilitzar-los".

Una de les persones retingudes va poder saltar des del primer pis i escapar per una de les sortides, on va ser vista per un ciutadà que va sol·licitar assistència sanitària i policial.

Engany a la policia

En arribar la policia, els agents van cridar a la porta i els va obrir el mateix Hong Chang, que s'havia col·locat un pin amb la cara del president de la República Popular de Corea Kim Jong Un. Després de presentar-se com un alt representant, els va indicar que no hi havia cap problema i que, si hi havia algú ferit, havien de comunicar-ho oficialment al Consolat.

Després de 60 minuts a la sala de reunions, tres dels assaltants es van emportar l'encarregat de Negocis al soterrani i allà el van incitar a abandonar Corea del Nord, "identificant-se com a membres d'una associació o moviment de drets humans per a l'alliberament de Corea del Nord".

Quan aquest els va assegurar que no trairia el seu país i no desertaria, va ser de nou lligat de mans i li van tornar a cobrir el cap amb una bossa negra.

Mentre retenien les persones que es trobaven a l'ambaixada, els assaltants es van apoderar d'un parell de "pendrives", dos ordinadors, dos discos durs (un d'ells d'emmagatzemament d'imatges de seguretat) i un telèfon mòbil.

També van agafar tres vehicles propietat de l'Ambaixada, i el grup assaltant va emprendre la fugida a les 21.40 hores, després de deixar "les persones que havien detingut immobilitzades amb brides i grillons". Posteriorment, Hong Chang i un altre dels assaltants van sortir de l'Ambaixada per la part posterior i van prendre un altre vehicle.

Viatge als EUA

Després de l'assalt, Hong Chang va aconseguir arribar als Estats Units l'endemà i es va posar en contacte amb l'FBI dels Estats Units. En aquesta trobada, va manifestar que, sota la seva pròpia voluntat, va dur a terme l'assalt al costat d'altres persones, "donant superficials detalls de com es va dur a terme l'assalt i l'assegurament de l'edifici" i que després de l'assalt es van dividir en quatre grups i es van dirigir a Portugal, pel que estaria tot ja fora d'Espanya.