El govern mexicà ha exclòs Espanya dels actes commemoratius dels 200 anys de la independència del país, i això ha irritat el president espanyol, Pedro Sánchez, segons informa el diari mexicà Proceso. Tampoc ha estat convidada al recordatori dels 500 anys de la caiguda de Tenochtitlan, la capital de l'antic imperi asteca.

Segons el mitjà, el govern de Pedro Sánchez ha transmès al d'Andrés Manuel López Obrador seu "enorme disgust" per l'exclusió d'Espanya, que confirma les males relacions entre els dos països després que el president López Obrador ha reclamat en diferents discursos que Espanya es disculpi pels excessos que va cometre en la conquesta d'Amèrica, sense resposta per part de Madrid. 

La polèmica s'ha traslladat al terreny econòmic, amb els problemes que han aparegut amb la llei d'energia mexicana per a multinacionals espanyoles, com és el cas d'Iberdrola.

Proceso

"Mèxic i Espanya crispen la seva relació bilateral" titula el mexicà Proceso

Segons Proceso, el malestar és tan gran que el govern mexicà ha enviat el secretari de Relacions Exteriors, Marcelo Ebrard, per calmar les autoritats espanyoles. Ebrard va aprofitar un viatge a Rússia, per fer escala a Madrid el 30 d'abril, i mantenir contactes amb l'executiu de Pedro Sánchez. Encara que Ebrard també es va reunir amb el ministre de Transport i Mobilitat, José Luis Ábalos, i el de Ciència i Innovació, Pedro Duque, el tema central de la visita era intentar baixar la tensió, segons les mateixes fonts.

A principis del mes de febrer, la ministra d'Afers Exteriors espanyola, Arancha González Laya, va fer saber el profund malestar que ha provocat l'exclusió, a l'ambaixadora de Mèxic a Espanya, María Carmen Oñate, que ho va comunicar a la seva cancelleria. La ministra espanyola havia visitat Mèxic al mes de novembre, sense cap canvi en la situació.

El rei Felip VI s'ha implicat directament en aquesta polèmica i el 29 de gener passat, en la salutació del cos diplomàtic acreditat a Espanya, va emplaçar Mèxic a "realçar un passat comú". "Espanya -va dir en al·lusió a les commemoracions a tot Amèrica- desitja acompanyar activament aquestes celebracions que ens han de permetre no només realçar un passat comú, sinó també i, sobretot, reiterar la nostra ferma determinació de seguir contribuint al desenvolupament i benestar, present i futur, dels seus pobles i ciutadans", va expressar.

La celebració dels 200 anys de la independència de Mèxic tindrà lloc el 27 de setembre, i prèviament està prevista una desfilada cívico-militar el 16 de setembre, per al qual es prepara la participació de contingents militars de diversos països. Entre ells no hi ha Espanya.