El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) vigila la vaga de fam dels presos polítics davant possibles conflictes deontològics, a través d'una comissió creada 'ad hoc' "per donar suport i, si convé, emparar" als metges que cuiden a Lledoners (Barcelona) a Jordi Sànchez, Jordi Turull -que compleixen aquest dissabte 15 dies de dejuni, i l'últim està ingressat a infermeria-, Joaquim Forn i Josep Rull.

En una entrevista d'Europa Press, el president de Deontologia del COMB, el metge Josep Terés, ha destacat que no només estan en vaga de fam, sinó que estan presos: "Pot haver-hi la interpretació que el metge que els atén ha de respondre les autoritats penitenciàries i judicials i es poden crear conflictes deontològics".

Davant d'aquesta possibilitat, Terés assegura que "el codi català diu clarament que no es pot alimentar forçosament a una persona que no ho vol", per la qual cosa es crearia un conflicte en cas que una autoritat ordeni una alimentació forçada, davant el que ha assegurat que oferiran suport públic i jurídic als metges.

Una altra situació que podria ser conflictiva són els trasllats, ja sigui a hospitals generals, presons o tribunals: "El metge és el responsable de dir si està en condicions o no", i ha afegit que els facultatius que els atenen tenen protocols de seguiment diari -de metges i infermeres-, així com analítiques periòdiques i criteris davant ingressos a infermeria -com ha ocorregut amb Jordi Turull aquest divendres- i hospitals.

Els presos en vaga de fam han fet un document de voluntats anticipades, "que en aquest cas ha de ser bastant específic per la situació en la qual estan", i són atesos per metges de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Aquest dissabte es compleix el dia 15 de la vaga de fam, una data en la qual "comença a poder haver-hi alguna complicació", posant-se de manifest signes de malnutrició --a partir de la pèrdua del 10% del pes es considera malnutrició important, i superar el 20% és perillós--.