La Mesa del Senat, amb majoria del Partit Popular, ha deixat en l’aire el grup parlamentari que Junts, Coalición Canaria i el BNG han constituït amb l’ajuda de quatre senadors prestats del PSOE. Segons ha confirmat el vicepresident del Senat Javier Maroto (PP) aquest dimarts, la presidència de la cambra alta esperarà a obtenir els resultats de l’informe jurídic que ha sol·licitat als lletrats. “Emetrem la mateixa opinió que els serveis jurídics”, ha subratllat Maroto després de la reunió de la Mesa, que també ha deixat congelats els grups del PNB i l'Esquerra Confederal. El d’Esquerra i EH Bildu ha quedat validat perquè compleix els deu senadors mínims exigits pel reglament -la coalició catalanobasca en té 11-, així com el grup del Partit Popular i el del Partit Socialista. 

A diferència del Congrés dels Diputats, el reglament del Senat -que no parla de la cessió de senadors-, determina que s’han d’obtenir un mínim de deu representants per tenir vida pròpia i la particularitat és que, al llarg de la legislatura, el nombre pot reduir-se fins a sis. Si n’hi ha menys, el grup queda dissolt automàticament. Després de les eleccions del 23-J, Junts per Catalunya es va quedar amb tres senadors -un elegit a les urnes i dos per designació autonòmica-. Per arribar als deu requerits, els juntaires s'han aliat amb els dos senadors de Coalició Canària i el solitari del BNG, amb qui volen compartir grup propi.

A aquests sis, els socialistes hi sumen quatre components per arribar a la barrera dels deu exigits i, com que el mínim de senadors per mantenir el grup són sis, els senadors socialistes podran tornar al de la seva formació, sempre que la Mesa n'acabi acceptant la fórmula. En canvi, a ERC no li caldrà cap maniobra com aquesta al Senat. De la mateixa manera, el PSOE va prestar cinc senadors al PNB perquè els nacionalistes bascos poguessin registrar grup propi i n'ha prestat sis a les forces minoritàries d'esquerres perquè formin el de l'Esquerra Confederal.

Doncs bé, al Partit Popular, que controla la Mesa per majoria, no li acaba de quadrar la fórmula i creu que potser el PSOE està abusant d’aquesta pràctica. Per això, Maroto ha recordat que en anteriors legislatures la seva formació va cedir un senador a Ciutadans perquè els taronges obtinguessin grup parlamentari. “Encara que hi hagi precedents”, ha dit Maroto, “volem que s’estudiï la situació que es produeix quan es constitueixen grups en els quals hi ha més senadors prestats que propis”. 

El Partit Popular evita mullar-se al Senat, per bé que al Congrés dels Diputats els conservadors han censurat la cessió d’escons del PSC i Sumar a Junts i ERC. Després que la Mesa en validés els grups propis, fonts del PP van assegurar que l’operació era una maniobra de “frau reglamentari i electoral” perquè, al seu entendre, s’estaven “distorsionant” els resultats del 23-J. A l’espera de saber si el PP pren alguna decisió, Vox ha confirmat aquest dimarts que en demanarà la nul·litat.