La Mesa del Parlament debatrà la propera setmana si s’escau iniciar un procediment contra els diputats de la CUP que aquest dilluns van estripar fotos del Rei durant una roda de premsa a la cambra.

La decisió coincidirà amb l’inici del ple on s’ha de debatre i votar l’admissió a tràmit dels pressupostos. Un tràmit que, per prosperar, necessita el vot de dos dels diputats de la CUP.

La Mesa

El vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, ha explicat que s’ha posposat aquest debat a la propera setmana, ja que no era a l’ordre del dia d’avui. Ha afegit que el codi estableix amonestacions, suspensions i multes si es considera que s’ha incomplert aquest codi.

Reprovar els cupaires

En les reunions de la Mesa i la Junta de Portaveus, el PP ha demanat debatre la reprovació dels cinc diputats en considerar que el seu comportament “incompleix de forma flagrant” el codi de conducta parlamentari.

El PP ha sol·licitat aquest dimarts a la Mesa del Parlament que es reprovi els sis diputats de la CUP que dilluns van trencar fotos del Rei per protestar per la detenció dels investigats per cremar retrats de Felip VI durant la manifestació de la Diada.

Segons ha declarat als mitjans el portaveu del PP a la Cambra, Alejandro Fernández, els diputats de la CUP van incomplir el codi de conducta dels diputats en comparèixer davant els mitjans i trencar fotos del Rei.

Els articles 7 i 8 d'aquest codi de conducta, assenyalen que els diputats han de mantenir en tot moment una conducta respectuosa i escrupolosa cap als altres diputats i ciutadans, així com cuidar la seva actitud i llenguatge en les seves compareixences públiques.

"És molt greu i incompleix flagrantment aquests articles", segons Fernández.

"La llibertat d'expressió és un dret fonamental en democràcia, però té límits, que són el respecte i l'educació cap a tots els col·lectius, persones i institucions", ha subratllat.

Segons ha destacat, en la reunió posterior de la Junta de Portaveus, les diputades de la CUP presents "no han negat que la seva conducta no s'ajusti al codi [...] i han assegurat que estaven disposades a assumir la seva responsabilitat".

Així mateix, ha recordat que el Govern central ha traslladat a la Fiscalia l'actuació dels diputats de la CUP: "Des del PP estarem a l'expectativa del que acabi passant".

PSC lamenta l’excés de gesticulació

Des del PSC, Eva Granados, ha lamentat que a les portes del debat de pressupostos, “una de les lleis més importants”, el país i l’agenda parlamentària se centri en “l’eix identitari i en l’excés de gesticulació per part de la CUP i d’altres grups que alimenten aquestes dinàmiques”.

La socialista ha remarcat que “un país normal, que és el que molts defensen, és el que es preocupa per fer política econòmica i social i no pas el que està enganxat a un full de ruta que canvien cada dia”.

CSQP dóna suport a la CUP

Des de CSQP, Albano Dante Fachin, ha defensat que la crema de fotos del Rei per part de diputats de la CUP està "emparada per una qüestió tan fonamental com és la llibertat d'expressió".

En declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament, ha criticat que les detencions aquest dilluns dels manifestants que van cremar fotos del monarca en l'última Diada "s'emmarquen en la deriva autoritària" del PP.

Fachin interpreta que les detencions dels manifestants busquen tapar les mancances del Govern central que lidera Mariano Rajoy: "Són molt ferms defensant el cap de l'Estat i no defensant la sanitat ni l'educació".

El líder de Podem considera que s'aturen manifestants com a "cortina de fum" perquè el focus mediàtic i social no estigui sobre decisions controvertides del govern central com el recent rescat d'autopistes per part de l'Estat.

Fachin també ha afegit que és "preocupant" que, a una setmana del debat sobre l'admissió a tràmit dels pressupostos, s'hagin d'abordar polèmiques com la crema de fotos del Rei i no l'impacte que tindran els comptes sobre els ciutadans.