La Mesa del Parlament ha rebutjat les peticions de reconsideració que Cs, PSC i PPC van presentar per tal que la Mesa es replantegés la decisió d’admetre a tràmit de manera “condicionada” la reforma del reglament que va registrar Junts pel Sí i que permetria la tramitació per lectura única de les lleis de desconnexió si es fes com a proposició de llei.

Els lletrats del Parlament han avalat en un informe l'admissió "condicionada" de la setmana passada ja que, segons consideren, “és una decisió que la Mesa pot adoptar” tot i que han remarcat que “aquest tipus d’admissió condicionant té un caràcter excepcional”.

Així mateix, els lletrats han avalat la ponència conjunta com a via de modificació. En el primer text presentat per Junts pel Sí, que es va admetre a tràmit de manera “condicionada”, es demanava la reforma del reglament a través d’"esmenes amb caràcter urgent". La Mesa va considerar que la petició del grup no complia els requeriments formals i per això Junts pel Sí ha presentat un nou escrit en què especificava que demanava reformar el reglament a través d’una ponència conjunta, el procediment necessari per fer aquest tràmit.

Només el grup de Junts pel Sí ha votat a favor tant de rebutjar les peticions de reconsideració com d'admetre a tràmit la reforma del reglament a la reunió de la Mesa. Cs, PSC i CSQP s'hi han oposat.

L'admissió a tràmit d'aquest dimarts, però, no crea automàticament la ponència conjunta, sinó que serà una decisió de la Mesa i la Junta de Portaveus, previsiblement la setmana que ve. Un cop es crei la ponència conjunta, que segons el reglament del Parlament ha de comptar “amb la representació de tots els grups parlamentaris”, es debatrà la proposta de Junts pel Sí i cada grup podrà presentar les seves pròpies propostes de reforma del reglament.

PSC ha confirmat aquest dimarts en roda de premsa que no assistrià a la ponència conjunta i la resta de grups de l’oposició també s’ho estarien plantejant. La portaveu del PSC, Eva Granados, ha assegurat que esperen que amb aquesta decisió la “ponència conjunta caigui”, ja que “entenem que no es poden canviar les regles del joc si no es fa de manera unànime”.