La Mesa del Parlament no ha inclòs a l'ordre del dia l'admissió a tràmit de la Llei del Referèndum i ha decidit posposar el debat, tot i que no s'ha especificat cap data.

Junts pel Sí i la CUP van registrar la Proposició de Llei del Referèndum, que ha de donar cobertura legal a l'1-O, a finals de juliol i per tant era previsible que s'inclogués a la reunió de la Mesa d'aquest dimecres, donat que era la primera després del període estival. Tot i això, finalment no ha estat així i s'ha decidit posposar el debat.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat que està valorant la possibilitat de portar la Llei del Referèndum a la Mesa donada "la complexitat de la llei". "No hi ha ningú innocent i sabem la situació de judicialització de la política que estem vivint", ha afegit. De fet, al no haver debatut aquest dimecres la llei s'ha evitat precipitar el xoc amb l'Estat espanyol, que contemplava abordar aquest assumpte a la reunió del Consell de Ministres d'aquesta tarda i impugnar la llei abans que aquesta es debati al ple.

Preguntada sobre quan podria entrar a tràmit la llei, Forcadell no ha donat detalls però tampoc ha descartat que es debati en la reunió que celebrarà la Mesa el proper 22 d'agost.

Crítiques contra Forcadell

Des de Ciutadans han titllat el fet que no s'hagi debatut l'admissió a tràmit de la Llei del Referèndum d'una "salvatjada parlamentària" per part de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Així ho ha assegurat el portaveu adjunt de la formació taronja, Fernando de Páramo, que ha atribuït la decisió de la presidenta a una "valoració política" derivada de les conseqüències que podria comportar l'admissió a tràmit de la llei. 

"Forcadell ha demostrat que juga d'una part i es posa al costat de Junts pel Sí i la CUP", ha valorat el president del PP català, Xavier García Albiol. Així mateix, ha qualificat el Parlament de "broma" i ha afegit: "Si un grup registra una proposta és perquè vol que es tramiti, si no la registra, és perquè no vol que es tramiti. És una qüestió de Barrio Sésamo".

Faristol Albiol PP - SergiAlcazar

Xavier García Albiol, president del PPC, compareix a la roda de premsa per valorar el fet que no s'hagi debatut l'admissió a Tràmit de la Llei de l'Referèndum al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar

Dictamen del Consell de Garanties

Des del PSC s'han avançat als esdeveniments i han assegurat que presentaran un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries tan bon punt es tramiti la llei. Així ho ha anunciat el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que ha assegurat que el motiu de no haver debatut la Llei del Referèndum "és la befa que la majoria independentista fa de les nostres institucions".

Precisament per aquest motiu, els socialistes han presentat la sol·licitud de dictamen, una carta susceptible a ser modificada en funció dels esdeveniments dels propers dies.

El pronunciament del TC

Amb tot, el Tribunal Superior de Justícia, per petició del Tribunal Constitucional, s'ha presentat aquest matí al Parlament per notificar personalment l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat del Govern espanyol sobre la reforma del reglament i la conseqüent suspensió de l'article 135.2, que preveu la tramitació d'una proposició de llei per lectura única i a instàncies d'un sol grup.

Aquesta notificació inclou l'advertència a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els membres de la Mesa, el secretari general i el lletrat major del Parlament sobre els riscos de no acatar la suspensió de la reforma del reglament.

"Hem rebut les notificacions i estem esperant a veure quan les reben les Meses dels 14 parlaments autonòmics i el Congrés dels Diputats, que també inclouen la possibilitat de tramitar una llei per lectura única", ha valorat Forcadell. En cas que no sigui així quedaria pal·les, segons considera la presidenta, que hi ha "Parlaments de primera i de segona".

Per altra banda, el ple del Tribunal Constitucional es reunirà aquesta mateixa tarda per decidir si accepta o no el recurs de súplica de la Generalitat derivat de la suspensió de l'article 135 del reglament. Tot indica però, que el tribunal el rebutjarà.