El Tribunal Constitucional (TC) ha suspès cautelarment i per unanimitat la reforma del reglament aprovada dimecres passat pel Parlament de Catalunya i ha advertit els membres de la Mesa de les eventuals responsabilitats, incloses les penals, de no acatar la suspensió del nou reglament.

El ple del TC s'ha reunit aquest dilluns a la tarda de manera extraordinària per estudiar l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la reforma del reglament, que pretén agilitzar la desconnexió exprés. Un cop admès a tràmit el recurs, i atenent l'article 161.2 de la Constitució, la llei ha quedat impugnada automàticament i de manera cautelar fins que el tribunal no es pronunciï de manera definitiva, en un període màxim de cinc mesos.

El Constitucional també ha advertit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els membres de la Mesa, el secretari general i el lletrat major del Parlament sobre els riscos de no acatar la suspensió de la reforma del reglament. El Tribunal, com va sol·licitar el govern espanyol, els notificarà personalment la resolució tot recordant-los el seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". 

El recurs del govern espanyol

El recurs presentat per l'Executiu de Mariano Rajoy divendres passat al·legava que la modificació del reglament del Parlament vulnerava el dret de participació política en condicions d'igualtat dels diputats, en tant que permet tramitar una proposició de llei per lectura única i a instàncies d'un únic grup parlamentari. Aquest procediment permetria aprovar de manera més ràpida i sense esmenes de l'oposició una proposició de llei com, per exemple, la Llei del referèndum. És per aquest motiu que addueix que "la finalitat declarada de la reforma és facilitar el referèndum inconstitucional d'autodeterminació".

El recurs de l'Estat utilitza com a base l'informe d’observacions i propostes jurídiques i tècniques de la Junta de Lletrats del Parlament de Catalunya i el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Segons el Govern espanyol, en aquests dos documents es conclou que "el dret d'esmena és una part fonamental de l’article 23.2 de la Constitució".

Tramitació per lectura única

El TC ha suspès la vigència i aplicació únicament de l'article 135.2 del nou reglament, que preveu que "una proposició de llei, a sol·licitud del grup parlamentari promotor, es pot tramitar directament en lectura única".

D'aquesta manera continua vigent la resta del reglament aprovat el passat dimecres amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. El nou reglament estableix, entre d'altres coses, un nou calendari de sessions segons el qual el Parlament s'habilita de nou el 15 d'agost en comptes de l'1 de setembre, com es feia fins ara.