La Mesa del Parlament d'aquest dimarts tampoc preveu abordar l'admissió a tràmit de la Llei del Referèndum. En l'ordre del dia de la reunió, a què ha tingut accés Europa Press, figuren temes relacionats amb l'organització del ple del 6 i 7 de setembre i amb les compareixences de diversos consellers pels atemptats a Barcelona i Cambrils (Tarragona). No es contempla debatre l'admissió a tràmit de la Llei del Referèndum, encara que la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, pot introduir-la en l'últim moment.

Junts pel Sí i la CUP van registrar la Llei del Referèndum a finals de juliol i estava previst que es tramités el 16 d'agost, quan la Mesa va fer la primera reunió després de l'aturada estival, però no va ser així. Forcadell va explicar que volia meditar quin era el millor moment per fer-ho després que el president del Govern, Mariano Rajoy, anunciés que impugnaria la llei davant del Tribunal Constitucional (TC) quan la Mesa admetés l'admetés a tràmit i no s'esperaria que aquesta arribés al ple de la Cambra catalana.

Precisament aquest avís de Rajoy ha obert la porta a altres vies d'aprovació de la Llei del Referèndum per esquivar la impugnació. Una opció passaria perquè Junts pel Sí i la CUP la portessin directament al ple sense passar per la Mesa, apel·lant a l'article 81.3 del reglament del Parlament, mentre que existeix també la possibilitat que el Govern l'aprovi amb un decret llei. La primera opció permet modificar l'ordre del dia d'un ple per votar una iniciativa en aquell mateix moment si ho demanen dos grups parlamentaris i aquesta seria la via que de moment genera més consens. La via del decret llei del Govern, fora del Parlament, genera recels en alguns sectors sobiranistes.

A la tramitació de la Llei del Referèndum s'ha afegit aquest dilluns la de la Llei de Transitorietat Jurídica, que Junts pel Sí i la CUP ja han registrat i que ara està pendent que la Mesa del Parlament la tramiti.