La Mesa del Parlament ha obert un període de tres dies (a partir d’aquest dimecres) per tal que els grups parlamentaris puguin presentar esmenes als pressupostos de la Generalitat per al 2017 després de conèixer-se el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, en què es declarava inconstitucional la disposició addicional 31, que preveu el finançament del referèndum sobiranista.

La CUP ja ha manifestat la voluntat de no modificar la disposició addicional i mantenir el redactat actual, ja que, segons va explicar la diputada Anna Gabriel al Teatre Romea aquest dilluns, “no hi ha raons per deslligar-se de la voluntat de fer el referèndum”. A més, va afegir que “la via unilateral és l'única que ens pot portar a la independència”.

Catalunya Si Que es Pot, per la seva banda, ha presentat una esmena en què demanen que “el Govern garanteixi la dotació econòmica suficient per fer front a les necessitats que derivin de la convocatòria d’un referèndum” legal i, per tant, pactat amb l’Estat.

El portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha assegurat que l’esmena “és un punt de trobada i acord amb els grups que defensem el referèndum”. El diputat ha assegurat que veu “impensable que el Parlament no es respecti a si mateix” i desobeeixi el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, un òrgan de caràcter no vinculant però derivat del Parlament. “Perdríem molta credibilitat”, ha afegit Coscubiela.

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha confirmat aquest dimarts en roda de premsa al Parlament que el seu grup també presentarà una esmena, però en aquest cas per suprimir la disposició 31 ja que, segons ha constatat, “no hi ha cap voluntat de fer un referèndum acordat i el mateix òrgan del Parlament -en referència al Consell de Garanties Estatutàries- li diu al Govern que no es pot fer el referèndum”.

En referència a l’actuació de l'Executiu, Granados ha assegurat que “ha arribat el moment en què ser obedient a les lleis i acontentar la CUP no és compatible”.

Pràcticament amb les mateixes paraules s’hi ha referit el portaveu de Ciutadans, Fernando de Páramo, que ha assegurat que “ha arribat l’hora de la veritat”. “Volem saber si Puigdemont obeirà la CUP per desobeir la democràcia”, s’ha preguntat.

Sobre la disposició 31, De Páramo ha recordat que “tant la Constitució, com l’Estatut, com el seu propi Consell els diuen que els pressupostos són il·legals” i ha assegurat que el “Govern no es pot gastar els diners de tots els catalans en la seva aventura política”.

El portaveu del PP català, Alejandro Fernández, també ha criticat les decisions que s’han volgut impulsar des de Junts pel Sí després de conèixer-se el dictamen del Consell de Garanties. El diputat ha assegurat que s’està plantejant un referèndum “trampa” -ja que, segons assegura, el resultat ja estaria decidit- que suposa una “manca de respecte” a la legalitat catalana i que “posa en risc” l’autogovern de Catalunya.

Junts pel Sí encara no s’ha pronunciat al respecte, però estaria sospesant dues possibilitats, la de retocar la redacció però sense eliminar la partida econòmica que es destinaria al referèndum, o mantenir el text original, com manté la CUP.