El diputat electe d'ERC Ernest Maragall està cridat a presidir la Mesa d'edat del Parlament de Catalunya a la sessió constitutiva de la XII legislatura, que tindrà lloc dimecres que ve, 17 de gener, a les 11 hores, una Mesa que conformaran tres diputats republicans.

Tenint en compte que la Mesa d'edat per iniciar una legislatura l'han de formar el diputat més gran i els dos més joves, Maragall, de 75 anys, estarà acompanyat dels també diputats d'ERC Rut Ribas i Gerard Gómez del Moral, de 27 i 28 anys, respectivament.

Tot i així, fonts parlamentàries han explicat que encara esperen rebre les credencials per part d'alguns d'aquests diputats, per la qual cosa la composició final podria variar si, de forma inesperada, no fan el tràmit. A més, per poder formar part de la Mesa d'edat és necessari que els diputats assisteixin a la sessió constitutiva de la cambra dimecres que ve, 17 de gener.

Ernest Maragall milita a MÉS, una escissió sobiranista del PSC que s'ha integrat a les llistes d'ERC-Catalunya Sí per a les eleccions del 21-D. Exconseller d'Educació durant el segon Govern tripartit, Maragall és germà de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i ha estat eurodiputat per ERC entre 2014 i 2017.

D'acord amb la llista d'electes després del 21-D, estava previst que el diputat de Cs David Bertrán ocupés un lloc a la Mesa d'edat, però la renúncia de l'exconseller i diputat electe d'ERC Carles Mundó ha propiciat l'entrada de Gómez del Moral, nascut l'octubre de 1989, que ha desbancat Bertrán com el segon diputat més jove de la cambra, nascut l'agost d'aquell mateix any.

Un president i dos secretaris

El reglament del Parlament estableix que el diputat electe de més edat és l'encarregat de presidir la Mesa d'edat i que serà assistit pels dos diputats més joves, en qualitat de secretaris. És el president de la Mesa d'edat qui dona per iniciada la legislatura i qui convoca els diputats a elegir en votació el president o presidenta del Parlament.

L'anterior legislatura va ser el diputat de la CUP Julià de Jòdar qui va presidir la Mesa d'edat a la sessió constitutiva, i va estar assistit també per Gómez del Moral i pel diputat de Catalunya Sí Que Es Pot Joan Giner.