La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts traslladar a l'Ajuntament de Barcelona el seu malestar per la retirada de la Medalla d'Or de la Ciutat a Heribert Barrera

S'ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que faci les gestions que calgui al consistori de la capital catalana per expressar el malestar per haver retirat la distinció al que va ser president del Parlament. 

La Mesa ha informat que en funció de la resposta de l'Ajuntament, s'emprendran les mesures i iniciatives que considerin necessàries. Heribert Barrera va rebre la Medalla a títol pòstum. Barrera va ser una de les cares més reconegudes d'Esquerra durant els primers anys de la Transició president del Parlament de Catalunya de l'any 1980 al 1984. També va ser diputat al Parlament, al Congrés i al Parlament Europeu, i secretari general i president d'ERC.

El ple de la retirada

El ple de Barcelona va aprovar la setmana passada retirar la Medalla d'Or a l'expresident. La iniciativa, presentada per Barcelona pel Canvi, al·legava que la persona guardonada no era mereixedora del guardó en el moment de la concessió (2012) per declaracions "racistes i xenòfobes" fetes en el passat.

La proposta es va votar a títol nominal, però a la pràctica hi van votat a favor els regidors de BComú, PSC, Cs, PP i Barcelona pel Canvi, mentre que hi van votar en contra ERC i JxCat. Els partits que van donar suport al grup de Valls van expressar també el malestar per portar a debat iniciatives d'aquest tipus.

Durant la seva intervenció, la regidora Eva Parera (BCanvi) va afirmar que Barrera va ser "un gran xenòfob". "No es pot premiar una persona que va dir frases com 'la immigració és la principal amenaça de Catalunya' o 'a mi m'agradaria una Catalunya sense immigrants'", va indicar, i va afegir que "mai es va retractar d'aquestes declaracions".

Des dels republicans, Montse Benedí va recordar el paper que va tenir el líder històric del seu partit en la lluita antifranquista i com a part de la resistència a l'exterior. Benedí va admetre que les declaracions van ser "desafortunades", però va matisar que des d'ERC mai s'han "justificat ni compartit". La regidora va atribuir la iniciativa portada al ple pel grup de Valls al fet que ERC presentés en un ple anterior una declaració de condemna a l'expulsió de gitanos a París feta quan Valls era ministre a França.

La reacció de Torra

En una piulada, el president de la Generalitat, Quim Torra, va qualificar la decisió de retirar la medalla de "lamentable". "El president Barrera va ser un lluitador incansable per la llibertat. Vergonya immensa per tots aquells que heu votat a favor de retirar-li la Medalla d'Or", va assenyalar.

tuit torra barrera

En el mateix missatge va indicar que Barcelona "s'empetiteix", i s'ha convertit "en una capital provinciana i mesquina".