En la seva reunió d’aquest dimarts, la Mesa ha debatut i admès a tràmit la petició de ple de Ciutadans. No obstant això, el segon punt de la seva proposta de resolució ha estat tombat. Segons fonts parlamentàries, ha caigut per defecte de forma. Aquest punt volia que el ple instés el president del Parlament, Roger Torrent, a comparèixer davant l’hemicicle per a donar explicacions sobre la situació de bloqueig institucional.

Aquestes mateixes fonts sostenen, per una banda, que el reglament del Parlament no contempla la compareixença del president de la cambra. Per altra banda, les propostes de resolució només poden instar el Govern o la ciutadania, però no la màxima autoritat de la cambra. D’aquesta manera, s’ha admès a tràmit la proposta de resolució sense el segon punt. Ciutadans ha anunciat que presentaran reconsideració d’aquest acord de la Mesa.

La proposta de resolució registrada consta de tres punts. El primer constata que el president del Parlament “està desatenent el seu deure institucional de promoure una candidatura viable” i està bloquejant la cambra. El segon insta Torrent a “comparèixer urgentment i immmediatament davant el ple del Parlament per a donar les explicacions oportunes sobre la seva elecció d’un candidat viable”. Finalment, el tercer li exigeix que “posi fi d’immediat a la situació de bloqueig de les institucions de Catalunya que les seves decisions han suposat en perjudici dels ciutadans".