Moviment d'Esquerres (MES), la formació que integren exmembres del PSC i actualment dins del grup de JxSí, es proposa ocupar l’espai que han deixat orfe els socialistes de Miquel Iceta en renunciar a la reclamació d’un referèndum a Catalunya.

El consell polític de MES ha aprovat una resolució en què anuncia la convocatòria els propers mesos d’una Conferència Nacional oberta “per tal de conformar amb tothom qui hi vulgui participar les línies ideològiques i els objectius d’una alternativa d’esquerres àmplia i autònoma que ha de suplir les mancances de l’espai del socialisme català”.

Rere la decisió d'aquest partit, que lidera Magda Casamitjana, hi ha la constatació que les negociacions entre PSOE i Ciutadans per a la investidura de Pedro Sánchez, amb la negativa a abordar la convocatòria d’un referèndum, ha deixat en una situació compromesa el discurs del PSC sobre la defensa del dret a decidir.

Aquesta formació, que a banda d’estar present al Parlament té un eurodiputat –Ernest Maragall– i compta amb representants a un centenar de municipis, ha aprofitat la resolució per reafirmar l’autonomia del seu projecte polític que situa a un espai entre ERC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i les CUP.

En la resolució, MES es defineix com a socialista i sobiranista i “es compromet a exigir l’exercici del dret a decidir perquè considera que ha estat un punt de trobada de la immensa majoria dels catalans”. “És el moment que la creixent voluntat de sobirania doni el pas a un referèndum d’autodeterminació”, subratlla el text.