Andreu Viloca, tresorer de CDC, conduït als jutjats de Tarragona / EFE

El jutge ha decretat l'ingrés en presó preventiva incomunicada i sense fiança del tresorer de CDC, Andreu Viloca, acusat de sis delictes de corrupció. A la mateix hora que transcendia la notícia, el president Artur Mas explicava als diputats de Junts pel Sí per què ha demanat de comparèixer davant la Diputació Permanent per informar sobre les adjudicacions d'obres de la Generalitat, cosa que ha fet de manera directa a la presidenta de la Cambra sense consultar-ho als diputats.

El tresorer de CDC, detingut dimecres en l'operació Petrum III sobre la presumpta corrupció de CDC, haurà passat la segona nit a la presó acusat de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil, quan a les 10'30 del matí Mas es presenti a la sala de grups davant l'òrgan que governa la Cambra de manera interina entre legislatures.

No amagar-se de res

El president de la Generalitat ha insistit aquest matí davant dels diputats que ha demanat de comparèixer perquè, igual com va fer a començament de setembre, vol donar explicacions i deixar clar en seu parlamentària que no s'amaga de res, tot i la pressió que comporten les actuacions de la Fiscalia sobre el presumpte pagament de comissions del 3% a CDC a canvi d'adjudicacions d'obres, en plenes negociacions obertes entre JxSí i la CUP sobre la investidura del nou president.

Als passadissos, els uixiers han retirat els mobles per ubicar els platós de televisió des d'on dilluns es retransmetrà la constitució del nou Parlament que neix amb l'objectiu d'engegar un procés constituent cap a la independència, però a la Diputació permanent s'asseuran de nou alguns diputats que ja han retirat les seves pertinences dels despatxos perquè a partir de dilluns ja no formaran part de la Cambra.

Copa de De Gispert

Ni els funcionaris més experimentats del Parlament recorden una situació semblant. Una reunió de la Diputació Permanent per fer comparèixer el president el darrer dia de funcionament de la Cambra en ple traspàs de legislatures.

Fins i tot la presidenta sortint del Parlament, Núria de Gispert, ha fet ja la seva copa de comiat amb els funcionaris.

El president tindrà temps il·limitat per presentar els seus arguments. Tot seguit els grups, 10 minuts cadascun, i de nou intervindrà Mas per respondre un a un, o tots junts als grups, que tot seguit tindran un nou torn d'intervencions.