Aquest dimarts, 2 d'abril de 2019, fa 319 anys que el rei de França Louis XIV va aprovar el Decret de prohibició de la llengua catalana a les comarques de Catalunya Nord: que són els comtats del Roselló, Conflent, Capcir, mitja Cerdanya i Vallespir. Tanmateix fins a un 37% de la població població nord-catalana sap parlar el català, un 6% el té com a primera llengua, un 4% el té com a llengua habitual i, finalment, un 65% afirma entendre el català, segons una enquesta feta per la Generalitat.

Amb motiu d'aquest aniversari, el Jovent Republicà (organització juvenil d'ERC) ha difós un vídeo on reivindica el català en aquestes terres amb la participació de diversos joves. "Estem encara aquí", anuncia la protagonista del vídeo. "Seguim reivindicant un Estatut propi per a la llengua catalana a la Catalunya Nord", continua. "Seguim vivint plenament en català", afegeix. 

Després de veure un seguit de persones reivindicant el català a l'hora de llegir, estimar o viatjar, la protagonista conclou afirmant: "Nosaltres fem viure el català. Nosaltres vivim en català".

Tot i el pas de més de tres segles, i la supervivència de la llengua catalana, cap govern francès posterior a Louis XIV no ha considerat oportú d'anular i són diverses les associacions i organismes que defensen la llengua i la cultura catalana i que tenen com a objectiu la introducció i l’ús del català al sistema educatiu francès, com per exemple, la Bressola, l'associació Arrels, l’APLEC, la Generalitat o l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), entre altres.