Els organitzadors de la mobilització de l’11-S han confirmat que el nombre d’inscrits a la Diada són prop de 203.000.

Així ho han confirmat el president de l’ANC, Jordi Sànchez, i el d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que han comparegut en una roda de premsa a la seu de l’ANC a Barcelona.

Malgrat reconèixer que la xifra d’inscrits és inferior a la de l’any passat –que a aquestes altures eren uns 260.000 inscrits– els organitzadors són optimistes. Això sí, posen el focus a Barcelona i Tarragona que, ara per ara, són els trams que compten amb menys inscrits, proporcionalment.

"Som un procés que es caracteritza per fer coses al darrer minut. Vam tenir Govern al darrer minut, llista unitària al darrer minut i les mobilitzacions s'omplen al darrer minut", ha exclamat Sànchez.

Per la seva banda, Cuixart ha fet una crida a la participació de "tots els demòcrates", però ha garantit que la presència dels 'comuns' d'altres espais ideològics no rebaixarà el component independentista de la jornada.

Ara bé, Òmnium i l'ANC celebren que personalitats com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hagin fet un pas endavant i s'hagin mostrat partidàries de participar en les mobilitzacions per reclamar que els catalans puguin exercir el seu dret a decidir.

Xifres

Segons l'última actualització d'inscrits, del 2 de setembre, els 203.808 inscrits es distribueixen d'aquesta manera:

- Lleida: 14.584 inscrits

- Berga: 23.660 inscrits

- Salt: 23.487 inscrits

- Tarragona: 17.589 inscrits

- Barcelona: 124.218 inscrits

Sánchez ha explicat que, des del passat cap de setmana, s'ha començat a notar una onada d'inscripcions que no dubta que seguiran els propers dies. A més, ha recordat, que l'Onze de Setembre, per cada persona inscrita, haurà "moltes més" que no s'hauran inscrit i que estaran participant en la mobilització. 

Els organitzadors han confirmat que cadascun dels trams comptarà amb la participació de colles castelleres: ja n’hi ha 60 que han confirmat la seva participació. “L’11-S serà una nova jornada castellera!”, ha ironitzat Sànchez.

El cartell

El lema d’enguany és “Som el somni, estem a punt” que és la llegenda que acompanya un cartell que simbolitza l’anhel d’un poble que, unit, està a punt per complir el seu somni.

Què simbolitza cada punt?

Els cinc punts de la mobilització de la Diada d'enguany perfilen l’anhel de felicitat civil de la República Catalana: un país més just, més ric, més articulat i més lliure.

Lleida és la República de l’equilibri territorial. És el país amb una immensa diversitat de territoris, paisatges i necessitats que fa present l’equilibri territorial, la pagesia.

Berga és la República de la cultura i representa les arrels d'una identitat viva, diversa, en construcció permanent.

Salt és el país de tots, de la justícia social, del respecte a la immigració, de la convivència, de la protecció dels refugiats.

Tarragona és la República en xarxa i de progrés. És futur econòmic, en contrast amb el sagnant dèficit d'infraestructures actual sense corredor mediterrani, i amb la potencialitat econòmica escapçada.

Barcelona és la República de les llibertats, la seu històrica de la nostra sobirania, la futura capital de la República Catalana, i la garantia de les nostres llibertats ciutadanes.

Què passarà a les 17:14?

Es llegirà una part del manifest comú i, tot seguit, sonarà una cançó instrumental. Tothom a Lleida aixecarà els punts fent l’efecte d’un batec al ritme de la música.

Tot seguit, farà l’acció Berga. Després, Salt, Tarragona i Barcelona.

Un coet a cada ciutat anunciarà que ha arribat el moment d’aixecar els punts alhora —un batec al ritme de la música. "Serem un país que batega, la República Catalana naixent i triomfant".

En aquell moment, colles castelleres construiran uns pilars, simbolitzant els valors que fonamenten la República Catalana.

Puigdemont?

Tant Sànchez com Cuixart han reconegut que els agradaria que el president, Carles Puigdemont, hi participés malgrat que de moment no ho ha confirmat. El president de l'ANC ha recordat que Puigdemont va fer-se una fotografia amb la samarreta de la Diada i que Colau va expressar que "hi ha més motius per ser-hi que per no ser-hi".

De la seva banda, Cuixart ha assenyalat que el "compromís de Puigdemont amb la independència és tan palpable" que cal parlar "menys de noms i més del conjunt de la ciutadania".

Això sí, ambdós han celebrat l'assistència de l'expresident, Artur Mas. Mas ho ha anunciat aquest divendres en un vídeo penjat al seu Facebook.

Referèndum

"Tothom, més enllà de si és o no partidari de la independència, té molt assumit que aquest procés ha d'acabar amb l'exercici democràtic del dret a decidir", ha opinat Sánchez.

Amb el debat del referèndum unilateral d'independència (RUI) sobre el tauler, Sànchez ha subratllat que no serà "l'element central" de la jornada, però que ens les intervencions publiques "és evident que hi serà".

Cuixart ha recordat que "Omnium defensa els "grans consensos" perquè tothom es pugui sentir "reconegut i implicat". La participació ciutadana i la unitat són, precisament, les dues virtuts més importants que Sánchez i Cuixart atorguen al procés sobiranista.

La darrera manifestació autonòmica?

Preguntat per si la d'enguany seria la darrera manifestació autonòmica en una Diada, Sànchez ha confessat que "tant debò", i ha desitjat que sigui un punt i a part a les mobilitzacions que van començar a partir de l'any 1976, amb la que es va celebrar a Sant Boi un cop acabada la dictadura franquista.

"El millor homenatge a la mítica celebració del 76 és que ja no l'haguéssim de celebrar", ha afirmat, com a mostra que el procés hauria culminat amb un èxit que permetés fer una reivindicació de caire "lleugerament diferent" de cara a l'edició de l'any vinent.