La canceller alemanya, Angela Merkel, ha manifestat que no se sentia "incòmoda" per la presència de Carles Puigdemont al territori alemany, quan ha estat preguntada pels periodistes sobre si l'incomodava l'estança del polític català, a l'espera que el tribunal d'Slevig-Holstein resolgui la causa d'extradició. La cancellera ha dit "no, no m'incomoda", i ho ha argumentat perquè la relació entre Espanya i Alemanya és "d'Estats de Drets" i són les institucions judicials les qui estan treballant al respecte, per tant, la política queda al marge.

Les paraules s'han produït en la roda de premsa posterior a la trobada bilateral amb president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Berlin, on aquest ha insistit en la negativa del nou gabinet a permetre un nou referèndum. "Allò que va representar l'1-O és una pàgina que s'ha de deixar enrere", ha dit Sánchez, en resposta a les paraules del president Quim Torra sobre que es buscaria un nou 1 d'octubre per fer efectiu el desplegament d'una república.

Aquestes paraules arriben a pocs dies que tingui lloc la reunió entre Torra i Sánchez, el proper 9 de juliol a la Moncloa. "Als marges de la Constitució podem parlar moltes coses" ha afegit, a mode d'avís previ al seu interlocutor. La portaveu Isabel Celaá ja va advertir en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l'autodeterminació quedava fora del diàleg.