La cancellera alemanya, Angela Merkel, va demanar ahir a la nit al president espanyol, Mariano Rajoy, que aquest matí expliqués a la reunió del Consell Europeu la situació que s'ha creat a Espanya pel contenciós català, però el líder PP s'hi va negar en rodó. La petició es va fer durant un sopar informal dels presidents de govern europeus, on hi van acudir sense assessors, davant l'expectació que Catalunya ha aixecat aquests dies en les delegacions diplomàtiques i en els mitjans informatius, segons ha transcendit avui.

Rajoy va argumentar que no volia parlar de la qüestió en un organisme internacional, perquè manté que és un afer intern espanyol i no el vol "externalitzar". Algunes fonts apunten que el president del Consell, Donald Tusk, va sortir en defensa de Rajoy.

La cimera del Consell Europeu ha posat de manifest per primer cop una fissura en el suport de la UE a Rajoy, ja que Bèlgica i Luxemburg van llançar crítiques a la manera com el president espanyol gestiona el conflicte. Però el gruix de la UE, i també Alemanya i França, van seguir donant suport al manteniment de l'statu quo que representa el govern espanyol.

Mariano Rajoy conversa amb el secretari d'Estat per a la UE, Jorge Toledo, i l'ambaixador Pablo García-Berdoy, en presència del primer ministre de Bèlgica, Charles Michel 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat