La cancellera alemanya Angela Merkel ha deixat en evidència el model autonòmic espanyol, que l'unionisme assegura que és el més descentralitzat del món, i ha reforçat la Justícia als länder. Merkel ha celebrat avui una cimera amb els presidents dels 16 länder alemanys i han acordat un denominat Pacte per l'Estat de dret que comportarà la creació de 2.000 places addicionals de jutges. El govern alemany aportarà 220 milions d'euros per això als länder.

A Alemanya la Justícia pertany als länder, com es va veure en les deliberacions sobre l'ordre d'extradició contra el president Carles Puigdemont al Tribunal d'Schleswig-Holstein. El cas va correspondre a aquest tribunal perquè Puigdemont va ser detingut en aquest land, quan tornava de Finlàndia. A Espanya en canvi el poder judicial és estatal seguint el model francès, i les autonomies només tenen competències secundàries com els edificis i els recursos materials.

El govern alemany ha lloat l'acord amb els länder i parla de conceptes com "cooperació" i "responsabilitat conjunta", equiparant-los horitzontalment al poder federal.

No només això, a la trobada Merkel ha tractat amb els länder qüestions internacionals com la possible sortida del Regne Unit de la UE, i la política d'asil i refugiats. 

Aquesta mena de trobades se celebren dos cops a l'any. Cada 16 anys es canvia el land que presideix la Conferència de Presidents, que ara és la ciutat-Estat d'Hamburg.