“S’ha volgut criminalitzar l’independentisme i la república catalana i és un projecte polític que tinc dret a defensar.” La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, s’ha acollit al seu dret de no contestar a cap de les parts, ni a la seva defensa, i només ha fet una manifestació, aquest dimecres en el judici al TSJC, acusada per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) quan era consellera d’Agricultura el 2017.  La consellera Serret ha defensat “la majoria parlamentària”, que va recollir el mandat de fer el Referèndum d’Independència de Catalunya l’1 d’octubre de 2017. També ha criticat el TC perquè el 2010 “va menystenir el legislador català”, fent referència a la retallada de l’Estatut, i “va iniciar el conflicte polític”. La fiscal Neus Pujal ha mantingut la petició de la condemna de Serret, d’un any d’inhabilitació a càrrec públic i pagar una multa de 12.000 euros, i ha replicat Serret: “La Fiscalia acusa estrictament d'acord amb criteris tècnics i jurídics. No fa electoralisme. Ni criminalitza idees.” Pujal ha insistit que l’acusada va desobeir les ordres rebudes del TC que no actués ni avancés en el projecte independentista. Pujal també ha assegurat que “la Convenció de Venècia aprova la convocatòria d’un referèndum amb ple compliment de la Constitució”, i “cap polític es pot imposar al mandat del TC”. La fiscal ha demanat que la inhabilitació també inclogui el Parlament Europeu. L'advocat de Serret,  Iñigo Iruin, ha demanat la seva absolució.

🔴 Judici a Meritxell Serret pel procés, DIRECTE | Última hora

A l’inici del judici, Meritxell Serret ha passat de seure’s de la banqueta d’acusats, al costat del seu advocat, Iñigo Iruin, acció demanada pel penalista per a una major defensa per poder comunicar-se amb ell. També ha demanat que Serret declari al final del judici, malgrat que no hi ha cap testimoni, com li ha apuntat el president del tribunal del TSJC, Fernando Lacaba. L’advocat, a més ha exposat la “falta de legitimitat de l’Advocat de l’Estat” en aquest procediment perquè no té cap perjudici econòmic, ja que no s’acusa Serret de malversació de fons. El president ha resolt que ho resoldran en sentència perquè “”és un bé protegit”.

 

En la declaració de Serret s’ha produït una petita discussió perquè el magistrat li ha comunicat que només podia fer ús del dret a l’última paraula, i al final el seu advocat li ha fet una pregunta per tal que la consellera fes la seva intervenció, en el qual ha defensat “la negociació política”, enfront de la “criminalització de l’independentisme”.

Suport de l’independentisme

Serret ha estat acompanyada per l’independentisme a l’entrada del Palau de Justícia. El president Pere Aragonès i bona part dels consellers, juntament amb diversos membres destacats d'Esquerra Republicana encapçalats per Oriol Junqueras, han rebut la consellera d’Acció Exterior a l'Arc de Triomf. Més a prop del TSJC, la titular d'Acció Exterior s'ha trobat amb una delegació de Junts formada per Laura Borràs, Jordi Turull, Josep Rius o Francesc de Dalmases; amb la CUP, encapçalats per Eulàlia Reguant i Carles Riera; i Òmnium Cultural, amb l'assistència del seu president, Xavier Antich.

Jerarquia de desobediència

En el seu informe, l’advocat Iñigo Iruin ha replicat l’advocat de Vox, Juan Cremades, que la consellera Serret “no s’ha amagat ni ha negat la seva actuació” i que va admetre la seva actuació davant el magistrat Llarena, el 2021, en tornar de l’exili. L’advocat del partit ultra ha demanat que Serret sigui condemnada a la mateixa inhabilitació (20 mesos), que els que van ser condemnats els seus companys de Govern pel Tribunal Suprem.

 

L’advocat Iruin ha qüestionat que el Parlament català, com qualsevol cambra, jeràrquicament estigui per sota del Tribunal Constitucional: “Quina relació és la del Parlament i la del Tribunal Constitucional? De subordinació? Quina relació jeràrquica hi ha?” Per l’advocat basc, “no hi ha jerarquia” i cal respectar la divisió de poders. També ha assegurat que el Parlament “tenia legitimat parlamentària palmària de fer el Referèdum” i que en l’actuació de Serret “hi havia una confrontació de drets”. Per tot això ha demanat la seva absolució. El judici ha quedat vist per sentència a la una del migdia.