Al voltant d'un centenar de persones s'han concentrat aquest dimecres al matí a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, és jutjada en aquesta jornada per un delicte de desobediència pels fets de l'1 d'octubre. El president Pere Aragonès i bona part dels consellers —a excepció de Roger Torrent, Carles Campuzano, Joan Ignasi Elena i Joaquim Nadal, que no han pogut anar-hi per problemes d'agenda—, juntament amb diversos membres destacats d'Esquerra Republicana encapçalats per Oriol Junqueras, han rebut Serret a l'Arc de Triomf. Més a prop del TSJC, la titular d'Acció Exterior s'ha trobat amb una delegació de Junts formada per Laura Borràs, Jordi Turull, Josep Rius o Francesc de Dalmases; amb la CUP, encapçalats per Eulàlia Reguant i Carles Riera; i Òmnium Cultural, amb l'assistència del seu president, Xavier Antich.

🔴 Judici a Meritxell Serret pel procés, DIRECTE | Última hora

Meritxell Serret: "Comparec amb la voluntat de confrontar qui reprimeix l'independentisme"

Pocs minuts abans d'entrar al judici, Meritxell Serret ha atès els mitjans de comunicació i ha destacat que encara el judici amb "la màxima serenitat i amb la consciència tranquil·la". "Comparec amb la clara voluntat de confrontar qui reprimeix l'independentisme, qui està articulant una estratègia que vol criminalitzar un projecte legítim i ho faig per reafirmar unes conviccions que tinc molt clares", ha destacat Serret. La consellera d'Acció Exterior ha insistit en el fet que "organitzar un referèndum no és cap delicte" i que "la solució mai serà als jutjats". Meritxell Serret també ha assenyalat que continuarà defensant "l'amnistia i el dret a decidir de Catalunya".

meritxell serret tsjc, oriol junqueras i pere aragonès
Meritxell Serret, en una atenció als mitjans abans d'entrar al TSJC / Foto: Montse Giralt.

Respecte al retorn de Clara Ponsatí, Serret ha expressat la seva "felicitat" per aquest fet i, davant les crítiques a l'estratègia que ella va seguir per tornar a Catalunya, la consellera s'ha limitat a manifestar que respecta "les estratègies de cadascun dels represaliats". "Tindrem actitud de solidaritat plena, tenim el mateix repressor, jo em reafirmo en la meva estratègia jurídica i política que em va permetre tornar", ha reblat.

El president Pere Aragonès insta l'Estat a "abordar el fons del conflicte"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també s'ha dirigit als mitjans de comunicació després que Meritxell Serret entrés al TSJC. Per a Aragonès, el judici a la consellera d'Acció Exterior "és una mostra més de la repressió que continua tot i els passos que s'han fet". "Vull destacar el compromís, constància i perseverança de Serret en la defensa del dret a l'autodeterminació i en la defensa que Catalunya sigui un actor internacional de primer nivell", ha indicat. A parer del president, "el conflicte polític segueix viu" i ha subratllat que només es resoldrà "amb diàleg, negociació, però sobretot votant". "Fem una crida a l'Estat a abordar el fons del conflicte, a acompanyar i reconèixer el dret a decidir lliurement el futur de Catalunya", ha conclòs.

El president Pere Aragonès davant del TSJC / Montse Giralt
El president Pere Aragonès atén els mitjans de comunicació / Foto: Montse Giralt.

Sobre Clara Ponsatí, ha reivindicat "l'alegria" pel seu retorn i ha lamentat que no ho hagi pogut fer "en plena llibertat". Tot i les crítiques de Ponsatí, Aragonès ha defensat que a ell no el trobaran "confrontant entre represaliats", però ha volgut fer èmfasi en què la tornada de l'exconsellera d'Ensenyament "s'ha pogut produir en unes condicions més favorables per l'acord per derogar la sedició". En tot cas, ha puntualitzat que "el jutge Pablo Llarena haurà de respondre per mantenir l'ordre de detenció tot i la seva immunitat com a europarlamentària".

Oriol Junqueras: "No poden resistir la temptació d'envestir contra la democràcia"

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha mostrat el suport a Meritxell Serret i ha afegit que "hi ha una part dels aparells repressius de l'Estat que no poden resistir la temptació d'envestir contra la democràcia". "Donar el vot a la ciutadania no és cap delicte; de fet, no està al Codi Penal perquè es va suprimir", ha recordat. Des del punt de vista de Junqueras, cal seguir treballant per "defensar la democràcia i la lluita contra la repressió" perquè "desmuntant la repressió, podem crear les condicions per defensar una democràcia en plenitud". Per últim, ha reivindicat que "el futur de Catalunya es decidirà votant en un referèndum" i, pel que fa a Clara Ponsatí, ha volgut traslladar tota la seva "solidaritat i companyonia" i ha volgut precisar que "ella va reconèixer el dimarts que el context penal ha canviat".

Jordi Turull sosté que "cap ciutadà ni polític hauria d'estar ni un sol minut represaliat" per l'1-O

Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, també ha acompanyat la consellera Meritxell Serret. El dirigent juntaire ha asseverat que "cap ciutadà ni polític hauria d'estar ni un sol minut represaliat" per l'1 d'octubre, que va ser un "exercici de dignitat democràtica". A parer de Turull, "requereix una reflexió per a tot l'independentisme el fet que ens trobem quasi cada dia davant dels tribunals, ens hem d'apilar per ser més forts i tots els nostres esforços seran per anar a l'una". Des de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant ha afirmat que "davant l'exercici de drets, la resposta de l'Estat ha estat autoritària i de persecució de la dissidència". Per als cupaires, cal "seguir treballant per allò que ha motivat la repressió, que és la independència" i l'única solució és "l'amnistia i l'autodeterminació".