La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha rebutjat aquest diumenge incloure el dret d'autodeterminació en la reforma de la Constitució que proposa el PSOE. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Batet ha argumentat que plantejar-ho és "no entendre a què responen les constitucions". "Un Estat neix amb voluntat de perdurar, el que no fa és posar en els textos constitucionals elements que suposin la destrucció de l'Estat", ha dit.

La ministra ha reiterat que no hi ha cap Constitució europea o del món occidental que prevegui aquest dret. D'altra banda, tampoc ha considerat que sigui un "tema prioritari" abordar la qüestió de la monarquia.

Exemple dels Estats Units

Batet ha afirmat que quan es va redactar la Constitució dels Estats Units alguns van plantejar incloure el dret d'autodeterminació, però els federalistes van respondre que això era "tant com posar una bomba de rellotgeria en el mateix cor del sistema".

D'altra banda, quan li han preguntat sobre el paper del Rei, ha remarcat que quan el PSOE planteja una reforma constitucional és per incorporar-hi nous drets fonamentals que estan consolidats ara però no quan es va votar la Constitució el 1978. També ha considerat una prioritat abordar l'organització territorial, però no la qüestió del cap d'Estat. A propòsit una hipotètica sobre la monarquia, ha dit que el que s'hauria de votar és la totalitat del nou text de la Constitució.