"No estan per donar lliçons o amenaçar, sinó per governar". Així de contundent s'ha mostrat la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, contra el Govern de Pere Aragonès a qui ha reclamat que "ha d'assumir responsabilitats, compromisos i riscos". En un acte del PSC a Montmeló aquest diumenge, Batet ha recordat al Govern i al president de la Generalitat que la responsabilitat d'aconseguir un acord sobre els pressupostos és seva i que "si no estan d'acord amb la proposta del PSC, el que ha de fer és buscar alternatives". La socialista ha reiterat que Catalunya no pot perdre més el temps "són massa els trens que ha perdut". En aquest sentit, ha retret a Aragonès que ha de governar i acordar pressupostos. A més, ha confessat tenir la sensació que "els qui governen no tenen clar que el poder implica responsabilitat, compromís i assumir riscos".

Responsabilitat de governar

La presidenta del Congrés ha assenyalat que la responsabilitat d'un governant és governar i aprovar les lleis que la ciutadania necessita. Amb tot, ha insistit que el que ara necessita Catalunya són uns pressupostos. "Aquesta és la seva responsabilitat, i li ho haurem de recordar cada dia que passi si ells no són capaços d'entendre en què consisteix fer política". El màxim escull que, segons el Govern, manté amb el PSC en la negociació és la insistència dels socialistes a reclamar un compromís ferm per la construcció de la B-40, més coneguda com el Quart Cinturó, una infraestructura viària que des d'ERC es considera desfasada i que xocaria amb l'acord pressupostari aconseguit ja amb els comuns.

Preservar les institucions

Batet ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a preservar les institucions públiques davant els intents de desestabilització de determinades forces polítiques. La presidenta del Congrés s'ha mostrat preocupada pel "moment crucial" en el qual es troba la política, on s'han de defensar "la institucionalitat democràtica perquè hi ha massa gent que vol desestabilitzar aquesta situació, massa forces polítiques que volen desestabilitzar les institucions". Tot i que no ha anomenat, Batet s'ha referit a "l'ambient enrarit" de la política espanyola, que es va fer palès aquest dissabte en una manifestació a Madrid en la qual es va protestar contra el govern de Pedro Sánchez i es va demanar defensar la democràcia de l'"amenaça" del "pitjor" govern de la història i a la qual van assistir dirigents de PP, Vox i Ciutadans. 

"És un moment crucial per defensar la institucionalitat democràtica que ens ha costat tant construir a Espanya, és el moment de defensar les institucions i de tenir clar que tots els avançaments socials, tot el benestar que hem conquistat, s'ha aconseguit gràcies a les polítiques públiques", ha defensat Batet. Així també ha destacat que els socialistes volen que la política "torni a recuperar el prestigi que mai hauria de perdre perquè, amb totes les seves imperfeccions, no hi ha alternativa a la política democràtica".