Pedro Sánchez va assenyalar-la amb el dit i el Congrés dels Diputats l’ha confirmat aquest dimarts al matí. Durant la sessió de constitució de la cambra baixa, en segona volta, la socialista catalana Meritxell Batet ha estat escollida com a nova presidenta del parlament espanyol, en substitució de la popular Ana Pastor. La seva primera patata calenta serà la suspensió dels diputats presos.

Ha estat la primera de les votacions que s’ha realitzat al Congrés aquest dimarts. De fet, ha estat escollida en segona votació per majoria simple, perquè en la primera votació no disposava de majoria absoluta. Ara falta escollir la resta d’integrants de la Mesa, on el PSOE tindrà tres membres, Unidas Podemos dos, el PP dos i Ciutadans dos.

Batet ha estat escollida amb els 175 vots del PSOE, Unidas Podemos, el PNB, Compromís, Coalició Canària i el Partit Regionalista de Cantàbria. ERC i Bildu han votat nul. JxCat ha votat en blanc. Vox també.

La resta de la composició, de la majoria progressista, ha estat la següent. A les vicepresidències, per aquest ordre, Gloria Elizo (Unidas Podemos), Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE), Ana Pastor (PP) i Ignacio Prendes (Cs). A les secretaries, Gerardo Pisarello (comuns), Sofía Hernanz (PSOE), Adolfo Suárez Illana (PP) i Patricia Reyes (Cs).

A la votació de la presidència del Congrés, els diputats de JxCat han votat tots en blanc. Per la seva part, els quinze d'ERC han estat nuls. Als paperets hi posava "llibertat" amb un llaç groc. Als de Bildu, també nuls, hi posava "llibertat, askatasuna". El PNB ha votat per Batet a canvi d'una cadira a la Mesa del Senat.

En canvi, els dos candidats d'Unidas Podemos (Elizo i Pisarello) sí que han rebut els vots tant de JxCat com d'ERC.

Papereta ERC constitució Congrés   Marta Lasalas

Suspensió dels presos

La suspensió dels quatre diputats presos serà la primera patata calenta que tindrà sobre la taula la nova Mesa, presidida per Meritxell Batet: què fer amb els seus drets. Els presos electes estan lluny de voler renunciar a la seva acta. El Tribunal Suprem no té pensat moure fitxa, però Albert Rivera i Pablo Casado ja han anunciat que té l'escrit a punt. Batet haurà de decidir què fa amb uns presos que, segons la seva pròpia hemeroteca, estarien millor fora de la presó. L'òrgan de govern de la cambra podria reunir-se aquest mateix dimarts a la tarda, o com a molt tard dimecres. Els dos membres d'Unidas Podemos molt probablement s'oposaran a la suspensió.

"No defensa la sobirania nacional"

No han trigat a arribar les primeres reaccions a l'elecció de Batet. Pocs minuts després de la segona votació, Albert Rivera ha criticat a les xarxes socials que "per primer cop presideix la cambra nacional algú que no defensa la sobirania nacional de tots els espanyols". El líder de Ciutadans ha advertit que no permetrà que traspassi "ni un mil·límetre la Constitució".

Per la seva part, el president espanyol en funcions Pedro Sánchez ha lloat les eleccions de Batet i Manuel Cruz, que “representen el millor del PSOE: lleialtat a l’Estat, respecte a les institucions i una vocació indestructible de diàleg per presidir el Congrés i el Senat”.