Ni referèndum sobre la independència ni reconeixement com a nació política. Per la cap de llista del PSC a les eleccions generals del 26-J, Meritxell Batet, l’única cosa “indiscutible” és que Catalunya és una “nació cultural”. Sobre asimetries entre territoris, Batet ha defensat que actualment la Generalitat ja disposa de competències que no tenen o no poden tenir d’altres, com és la policia pròpia.

Reforma constitucional. Per la socialista la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya passa per retocar la Carta Magna, que inclogui una distribució de competències més clara. “La indefinició genera conflictivitat”, ha reblat, alhora que ha subratllat que “el que està oferint el PSC és recuperar el catalanisme constructiu”.

El finançament és un dels assumptes més espinosos. El pacte fiscal basc “respon a una qüestió històrica”, ha assenyalat Batet. De totes maneres, ha reivindicat que “hem de garantir la suficiència econòmica de Catalunya i que tingui un tractament igualitari”, perquè “no pot ser que rebem sempre un finançament que està per sota del que pertocaria”.

26-J

“Intransigent” i “prepotent”. Així és com ha definit Batet el líder de Podemos, Pablo Iglesias. “Alla on no hi és ell arribem a acords”, ha lamentat, incidint que “el problema no és tant de vetar si està al govern, sinó el que decideixen com a col·lectiu amb ell al capdavant”.

La mala maror és màxima. Per la número dos de Pedro Sánchez, als morats “les polítiques els han estat igual des del minut zero”, i considera que “l’error no va ser el pacte amb C’s”. “La confluència de diferents estrats ideològics era absolutament necessària pels 176 escons”, ha asseverat.

Està bé que diguin que som socis preferents si pensen que quedaran per davant”, s’ha queixat Batet, recordant que “Iglesias va tancar la porta a Sánchez com a president del govern”. En aquest sentit, ha reiterat en l’acusació que són els responsables que ara mateix no hi hagi un executiu “del canvi” que estigui ja treballant a revertir les polítiques del Partit Popular.