Els manifestants de Meridiana Resisteix s'han mostrat "decebuts" amb el retorn de l'exiliada Anna Gabriel. Han assegurat que aquestes iniciatives "legitimen l'Estat opressor i els seus botxins" i a més "esmicola la lluita a l'exili", ja que dona una "imatge de normalitat democràtica". Per tot això, han demanat una "unitat d'acció" pels que lluiten, pel fet que consideren que "sense solidaritat no hi haurà justícia". Els manifestants han recordat l'esperit fundacional d'aquest grup de suport als represaliats i als exiliats, als qui donen "suport incondicional". En aquest sentit, se senten "dolguts" pel retorn d'Anna Gabriel, perquè està fet "a esquena dels esforços de molta gent". També han rebutjat el posicionament de la CUP sobre l'afer de Gabriel. "Ens ha decebut les recents declaracions del portaveu parlamentari de la CUP, on mencionava el terme 'aclarir la situació personal', com justificant la decisió de comparèixer al Tribunal Superior", han argumentat. De fet, han assegurat en contestació al partit anticapitalista que "més que aclarir la situació personal, el que sembla és que s'ha canviat la lluita col·lectiva per la personal".

 

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel va tornar a l'estat espanyol després de més de quatre anys exiliada a Suïssa. Segons un escrit del Tribunal Suprem, va comparèixer voluntàriament amb la finalitat de posar-se a disposició de l'alt tribunal i regularitzar la seva situació processal, després de marxar fora arran de la seva implicació en el procés independentista. Després de la seva compareixença, el magistrat instructor, Pablo Llarena, va decidir citar-la per ser interrogada en dates pròximes i amb participació de la resta de les parts personades en el procés. Un cop feta la citació, va quedar en llibertat provisional i va tornar a Suïssa. Sobre això, el Govern no tenia coneixement de la decisió d'Anna Gabriel de comparèixer davant del Tribunal Suprem, segons la portaveu, Patrícia Plaja, que ha subratllat que la cupaire ha portat el seu retorn de manera molt discreta. Plaja va recordar que Gabriel és "una víctima de la repressió de l'1-O" i ha subratllat la benvinguda al seu retorn. "Celebrem aquest nou pas perquè pugui fer-ho en llibertat", va reblar.

Gabriel, que va ser diputada per la formació anticapitalista, va ser processada el març del 2018 en ocasió del procediment penal que se segueix davant del Tribunal Suprem per la seva possible implicació en la declaració unilateral de la independència de Catalunya, i va ser declarada en rebel·lia el 9 de juliol de 2018.  L'exdiputada de la CUP va ser investigada com a presumpta autora d'un delicte de desobediència, sense que existís contra ella cap ordre europea o internacional de detenció, ja que el delicte que se li atribueix no comporta pena de presó sinó una multa de fins a dotze mesos i una pena d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic de fins a dos anys de durada. No obstant això, hi havia una ordre nacional de detenció perquè fos posada a disposició del Suprem i se li pogués prendre declaració, davant la impossibilitat legal de continuar el procediment contra ella sense haver practicat una prèvia declaració indagatòria.