El Govern no tenia coneixement de la decisió de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel de comparèixer aquest dimarts davant del Tribunal Suprem, segons la portaveu, Patrícia Plaja, que ha subratllat que la cupaire ha portat el seu retorn de manera molt discreta. Plaja ha recordat que Gabriel és "una víctima de la repressió de l'1-O" i ha subratllat la benvinguda al seu retorn. "Celebrem aquest nou pas perquè pugui fer-ho en llibertat", ha reblat. 

L'exdiputada de la CUP ha comparegut voluntàriament aquest dimarts davant del Tribunal Suprem per posar-se a disposició del tribunal i regularitzar la seva situació processal, segons ha informat el mateix Suprem. El jutge instructor Pablo Llarena l'ha citat per ser interrogada en dates properes i ha quedat en llibertat, per la qual cosa ha tornat a Suïssa.

Gabriel ha viscut els darrers 4 anys exiliada a Suïssa, per un presumpte delicte de desobediència. No hi havia cap ordre internacional de detenció contra ella, però sí una a l'Estat espanyol per no haver-se presentat a declarar quan va ser citada.

La notícia el retorn de Gabriel s'ha conegut poc abans de començar la roda de premsa posterior a la reunió de Govern. Plaja s'ha limitat a expressar la satisfacció de l'executiu per la notícia, i ha reiterat la "total solidaritat amb ella i la totalitat exiliats i represaliats". A preguntes dels periodistes, ha evitat parlar del cas d'altres exiliats, com el president Carles Puigdemont, sobre el qual ha recordat, això sí, que la seva situació no serà tema de la taula de diàleg i que és així per exprés desig seu.

Fiscalia general

Precisament avui, també s'ha sabut que la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, havia presentat la seva renúncia. En relació a aquest tema, Plaja ha subratllat que "més enllà de noms i persones concretes el que cal es un compromís de la fiscalia general de posar fi i posar límits a la repressió i comprometre's a respectar els drets fonamentals de les persones".

El Govern no ha dit encara el dia en què es reunirà la taula de diàleg, que van anunciar la passada setmana els governs català i espanyol després de la reunió dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sànchez. Tampoc ha concretat el nombre i els noms dels consellers que integraran la delegació.

La taula de diàleg l'integren cinc persones per part espanyola i tres per part catalan, atès que Junts es nega a participar perquè no s'accepta els noms que va proposar en representació seva, entre els quals el seu secretari general, Jordi Turull. L'argument és que no forma part del Govern i aquesta és una reunió entre governs. Per part de la Generalitat integren la delegació catalana el president, Pere Aragonès, i els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent. Això no obstant, Aragonès ja va anunciar que no hi assistiria perquè serà una reunió sense presidents, per la qual cosa podria delegar el seu lloc en un altre membre del Govern.

D'altra banda, Plaja ha tret ferro a les diferències amb els socis de Govern de Junts que aquest cap de setmana, al congrés del partit, han insistit en la seva negativa a la taula de diàleg.