Fa quatre anys l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel prenia la decisió de marxar a l'exili a Suïssa per evitar comparèixer davant del jutge del procés Pablo Llarena i fugir així de la repressió de l'Estat contra els líders polítics que van fer possible l'1 d'Octubre. Els moviments socials i independentistes no han volgut restar de braços plegats i per això, un miler de persones avui s'ha mobilitzat arreu dels carrers de Gràcia per exigir el retorn de Gabriel i la fi de la repressió contra els moviments socials i independentistes. Els convocants, entre ells el grup de suport de Gabriel i organitzacions de l'esquerra independentista, han escollit la vila de Gràcia, on Gabriel va viure diversos anys des que va deixar el seu poble natal, Sallent.

Manifestación por Anna Gabriel / Sergi Alcàzar

Manifestants arreu dels carrers de Gràcia / Sergi Alcàzar

Els manifestants han iniciat la seva reivindicació a la plaça de la Vila de Gràcia i s'han mogut fins a la plaça Joanic, tallant diversos carrers com Gran de Gràcia i des d'on han fet proclames com 'Anna, et volem a casa', 'Visca la lluita de la classe obrera' i 'Fora, fora, fora la injustícia espanyola'. Tan bon punt s'ha arribat a Joanic els organitzadors han projectat un missatge de l'exiliada política, que, a banda d'agrair la mobilització a la gent, ha animat a tothom a anar sempre endavant: "Endarrere només hi hem d'anar per agafar embranzida". 

La mare d'Anna Gabriel

A l'acte polític, que ha comptat amb diversos companys de lluita d'Anna Gabriel, ha pres la paraula una de les veus que més pateix la repressió de Gabriel, la seva mare, Maribel Sabaté, que emocionada davant tota la gent que s'ha mobilitzat, ha reivindicat l'exili com a part de la lluita contra l'estat espanyol, contra la repressió i els judicis que milers de catalans han de suportar cada dia: "Reclamem el retorn dels exiliats, sense represàlies i lliures de qualsevol condemna". Així mateix, ha fet valdre el paper de l'esquerra independentista al capdavant del moviment arreu dels carrers i places del país: "Si una cosa és certa, és que passi el que passi, no defallirem. 

Madre de Anna Gabriel. Manifestación por Anna Gabriel / Sergi Alcàzar

La mare d'Anna Gabriel, Maribel Sabaté / Sergi Alcàzar

També ha pres la paraula qui va ser un dels principals companys polítics i de lluita de l'Anna, amb qui van compartir molts moments als carrers però també al Parlament de Catalunya: David Fernández. Ha explicat com fa quatre anys, 1.500 dies, l'Anna els va comunicar des de la plaça Raspall de Gràcia que marxava, i que no sabia quan tornaria: "L'Anna va marxar després de l'octubre, on volent ser república vam aprendre a ser poble", ha dit Fernández, que ha proclamat que l'octubre del 2017 és i serà un punt de no retorn, i ha carregat contra tota la repressió que s'ha anat succeint des de llavors. Fernández ha descrit Gabriel com a filla rebel de Sallent i veïna solidària de Gràcia, i una persona a qui la mou la passió de revolta i llibertat: "Allà seguim, en el compromís antifeixista. Casa és allà on decideixes militar, i l'Anna fa la lluita allà on sigui", ha tancat Fernández.

Capgirar la situació

Entre el públic hi havia diputats de la CUP com Carles Riera i també la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta. A l'acte han intervingut també representants de la plataforma Free Anna Gabriel, Dones Gràcia República, encausades pel Holi Festival, represaliats del Sindicat d'Habitatge de Cassoles, membres d'Arran, d'Alerta Solidària, d'Endavant i de la Confederació General del Treball. Tots ells han tingut records per represaliats com Marcel Vivet o Adrián Sas, el cantant Pablo Hasél, el raper Valtonyc i la resta d'exiliats polítics del procés. Més enllà d'aquests parlaments els organitzadors han llegit un manifest on han demanat "capgirar la situació" i convertir els cops en el seu malson: "Cada detenció, cada empresonament, cada inhabilitació, cada multa, cada intent de posar les urpes damunt de qui està a l'exili, ha de ser viscuda col·lectivament i col·lectivament  ha de rebre una resposta política que de nou els faci trontollar".

Manifestación por Anna Gabriel / Sergi Alcàzar

Diverses organitzacions de l'esquerra independentista a la manifestació per Anna Gabriel / Sergi Alcàzar

Així mateix han reivindicat que seguiran treballant per una societat que no tanqui les portes a ningú que vulgui venir a viure-hi, que no ofegui milers de vides al Mediterrani i que entengui que tothom ha de tenir una casa: "Qui sempre ha entès la importància de tot això és l'Anna, i per això ara fa 4 anys va decidir polititzar el cop que va rebre, en el seu cas, a través del dur camí de l'exili. Ni la repressió ni cap altre mecanisme podrà fer trontollar el compromís: el de l'Anna, amb el poble català, el nostre compromís amb ella, com a camarada".