Instar els militars espanyols que actuïn pel seu compte davant el “cop de mort” que hauria rebut Espanya per part de “l’abús separatista català” i, per tant, “complir amb el seu compromís de defensa de la sagrada unitat nacional”. Això és, amb clar to de proclama colpista, el que demana un article publicat al digital Elmunicipio.es sota el títol “Mensaje a los soldados de España”, que recull un missatge atribuït pel periodista i escriptor Josele Sánchez a la cadena Radio Ya.

El text assegura que l’actual situació política està “al límit” ja que “la pàtria, hereva de segles d’història i per la qual tants espanyols van entregar les seves vides, ha rebut un cop de mort”, atribuït al procés independentista català. Per això, assegura, que depèn dels militars “que la pàtria continuï existint o no”. “El govern d’Espanya encara és a temps d’actuar amb lleialtat, a temps de no passar com els covards que van consentir l’abús separatista català”, continua el missatge, demanant l’aplicació de l’article 155 i la suspensió de l’autogovern català.

Ara bé, en cas que “pel contrari i segons sembla, el govern d’Espanya claudica davant la provocació xulesca a la resta d’espanyols”, els militars tenen “un compromís amb l’honor i amb la veritat que està, fins i tot, per sobre" de la seva obligada disciplina. És a dir, que la proclama insta directament els militars a saltar-se les ordres rebudes i també l’ordre constitucional i a protagonitzar un aixecament militar.

El text ha començat a circular aquest divendres per internet, i no han faltat missatges adreçats a la Fiscalia o a entitats de juristes com Drets perquè actuïn en contra d’aquesta petició directa de cop d’estat militar.

El text arriba just pocs dies després que diversos membres del govern d'Espanya, i en particular la seva ministra de defensa, María Dolores de Cospedal, considerés que el procés sobiranista català és en si mateix "un intent de cop d'estat", un extrem comprat pel periodista Jiménez Losantos, que acusa obertament l'independentisme de colpista.