El ministre portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat l’endemà del referèndum que els Mossos d’Esquadra “es van posar de perfil” davant la mobilització ciutadana. De la mateixa manera, assegura que si la Unió Europea reconeix una declaració d’independència, es ficaria en un “embolic de primera magnitud”.

Méndez de Vigo s’ha pronunciat aquest dimarts a La Ser després de la jornada d’ahir, en què els vots i els ferits en van ser els protagonistes. Sobre l’actuació policial, el ministre ha assegurat que “tots lamentem profundament” els fets, si bé ha reconegut que en situacions així “desgraciadament, poden produir-se”. En aquest sentit, assegura que si no s’hagués actuat així, “probablement haurien dit que hem comès una vexació de les nostres obligacions”.

El portaveu del govern espanyol no ha volgut passar per alt l’actuació dels Mossos, de què ha dit que “en alguns casos es van posar de perfil”. Tot i això, no ha volgut allargar-se en el tema ja que assegura que li correspon a la jutgessa analitzar i determinar quin va ser el paper de la policia catalana.

Pel que fa a l’endemà de l’1-O, Méndez de Vigo s’ha mostrat convençut que la Unió Europea no reconeixerà una Catalunya independent, perquè si ho fes es ficaria en un “embolic de primera magnitud”. Si malgrat això el govern català consuma la DUI, el portaveu del govern espanyol assegura que el seu Executiu “actuarà”, ja que “els governs han d’estar amb l’Estat de dret i reaccionar”.

Amb tot, Méndez de Vigo no s’ha mostrat sorprès que la DUI sigui l’objectiu del govern català. “És el pla de Puigdemont”, assegura, que diu que va començar els dies 6 i 7 al Parlament amb un “pseudo-debat” i que ahir el referèndum va ser el segon acte d'aquesta estratègia.

Així, Méndez de Vigo aspira a que el “diàleg” torni, però reitera que “abans cal tornar a la normalitat institucional”. “El diàleg requereix que totes dues parts estiguin disposades a cedir”, ha assegurat, i sentencia que això és impossible si el govern Puigdemont continua instal·lat en la “desobediència”.