El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha dit que espera que la redacció del decret pel qual el Govern ajorna les eleccions catalanes estigui prou blindat perquè no sigui "fàcilment impugnable".

En roda de premsa aquest dilluns ha defensat que un decret com el que el Govern va firmar divendres, que canvia la data d'unes eleccions, ha de tenir totes les garanties jurídiques, però davant d'eventuals recursos, ha advertit que "serà un error tornar a judicialitzar la política a Catalunya".

"Rigor, honestedat i coordinació"

D'aquesta manera, ha demanat "rigor, honestedat i coordinació" per garantir que la data definitiva de la celebració de les eleccions al Parlament és el proper 30 de maig.

joan mena acn

El portaveu dels comuns, Joan Mena / ACN

Per Mena, és evident que el ministre de Sanitat i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, hauria de pronunciar-se sobre l'ajornament dels comicis, i ha posat en dubte la compatibilitat entre ambdós càrrecs: "No és oportú que la situació es prolongui".

Encara que ha evitat pronunciar-se sobre les declaracions del vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias, en les quals comparava l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont amb els exiliats pel franquisme, Mena sí que ha demanat de no "avivar les polèmiques impulsades per la dreta".

La reforma de la sedició

A més, ha criticat que des del Ministeri de Justícia s'estigui "dilatant" l'arribada de la reforma del delicte de sedició del Codi Penal per als líders independentistes empresonats per l'1-O.

D'altra banda, ha afirmat que ha arribat el moment que ERC "sigui valenta, es desvinculi de JxCat i s'obri a nous escenaris", i ha mostrat el seu suport a les declaracions de l'exdiputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, que aposta per reduir el pes de JxCat al Govern després de les eleccions catalanes incorporant a l'Executiu els comuns i la CUP.