El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) han publicat aquest dissabte el decret pel qual es deixa sense efecte la celebració de les eleccions catalanes del 14 de febrer i es posposen al 30 de maig, tot i que no especifica res sobre una possible modificació de les candidatures.

El Govern va aprovar ahir ajornar les eleccions del 14 de febrer fins al 30 de maig, per tal d'allunyar la data electoral de la tercera onada de la pandèmia, una decisió que ha comptat amb l'aval de tots els partits al Parlament excepte el PSC, que no descarta impugnar-la.

El decret publicat aquest dissabte al DOGC i al BOE assenyala que aquesta decisió s'ha pres per tal de "garantir l'exercici de dret de sufragi en condicions de plenitud i efectivitat i de protegir el dret a la salut de les persones", després d'haver escoltat els partits polítics amb representació parlamentària.

Per això, apunta que "cal deixar sense efecte la celebració de les eleccions a Parlament del 14 de febrer de 2021 i establir que es convocaran perquè tinguin lloc el dia 30 de maig de 2021".

 

 

 

El decret, que ahir va signar el vicepresident del Govern, amb funcions de president, Pere Aragonès, no especifica si es podran fer canvis en les candidatures, però detalla els arguments del govern català per ajornar les eleccions.

El 22 de desembre passat de 2020, el DOGC va publicar el decret de dissolució automàtica de Parlament de Catalunya i la convocatòria d'eleccions per al 14 de febrer, que ja preveia la possibilitat de deixar sense efecte la convocatòria si no es podien donar les garanties de salut pública necessàries.

Finalitzat el període nadalenc, el Govern va constatar que la situació epidemiològica i assistencial a Catalunya havia experimentat un empitjorament generalitzat, la qual cosa els va portar a imposar noves restriccions per tal de contenir l'epidèmia.

Segons el decret, "ens trobem en un moment en què els contagis s'han accelerat, amb una gran probabilitat que l'actual situació de la pandèmia es prolongui més enllà de el 14 de febrer".

També indica que hi ha diversos informes que constaten que les circumstàncies sanitàries impedeixen garantir les condicions per al desenvolupament del procés electoral "en llibertat de concurrència, votació i execució sense solució de continuïtat, ja que la ciutadania no podria assistir lliurement als actes de precampanya, campanya electoral i votacions".

Segons el decret, el context actual "no permet garantir a la ciutadania ni als partits, coalicions o agrupacions d'electors la participació i l'exercici del dret de sufragi en igualtat de condicions i oportunitats".

Considera que una votació en la qual no es pugui efectuar una campanya electoral en condicions dificulta el debat públic entre els candidats i que l'electorat pugui conèixer els diferents programes per decidir el seu vot.

"La situació de la pandèmia, les condicions de risc de contagi i les mesures adoptades aboquen a una situació que, a més, a causa de la consciència social col·lectiva, pot alterar la decisió concreta d'anar o no a votar", el que podria afectar de manera important a la participació. A més, també apunta que aquesta situació tampoc ofereix que les eleccions se celebrin amb plenes garanties, tant per a la salut com per al desenvolupament del procés electoral.