El Memorial Democràtic instal·larà aquest dijous una llamborda 'Stolpersteine' en homenatge al president de la Generalitat, Lluís Companys, a la plaça Sant Jaume. Fonts del Govern han explicat a l'ACN que després de llargues negociacions, l'ajuntament de Barcelona hi ha accedit quan ha sabut que el Memorial la col·locaria igualment, però a l'interior del Palau de la Generalitat, on no necessita el permís del consistori. Enguany, a més, es commemora el 80è aniversari de l'afusellament de Companys, i el Govern ha declarat el dia 15 d'octubre dia dol a tot el territori de Catalunya amb motiu de l'efemèride.

Les 'Stolpersteine' són peces artístiques urbanes que recorden persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Es col·loquen a la vorera davant de la darrera residència que va tenir la persona en llibertat. A Catalunya ja n'hi ha més de 200.

Colau no havia autoritzat la iniciativa fins ara

L'origen d'aquesta peça en record de Companys, de fet, parteix de la iniciativa d'un grup local, l'Associació Colònia-Barcelona, que es va adreçar fa uns tres anys al Memorial per demanar la col·locació d'aquesta llamborda. Fins ara, l'ajuntament no ho havia volgut autoritzar. Les negociacions s'havien intensificat en les últimes setmanes, però no ha estat fins aquest mateix dimarts quan el consistori ha donat el seu aval.

És més, el Memorial ja tenia previst instal·lar la peça a l'interior del Palau de la Generalitat aquest dijous. Fonts del Govern han celebrat que l'Ajuntament "hagi rectificat" i hagi permès col·locar la llamborda a la via pública. Les mateixes fonts constaten que "ningú hauria entès cap argument" en contra, i han recordat que hi ha peces d'aquest tipus en poblacions de molts colors polítics.

La 'Stolpersteine' per Companys es va crear el 2018

Aquesta llamborda distintiva es va crear el febrer del 2018 i, des de llavors, s'esperava que el consistori de la ciutat autoritzés la seva instal·lació. El passat 3 d'octubre, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja va demanar a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que permetés la instal·lació de la llamborda.

"Us demano que us hi comprometeu abans del proper 15 d’octubre", va reclamar en el seu compte de Twitter on li ha recordat que l'Stolperstein commemoratiu a Companys s'ha d'instal·lar a l'entrada del Palau de la Generalitat. "No hi ha memòria històrica sense reparació", va sentenciar.

Imatge principal: El president de la Generalitat, Lluís Companys, després de ser detingut a França. / Pedro Urraca