El president destituït, Quim Torra, ha tingut aquest dissabte una petició molt especial per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Li ha demanat que col·loqui un Stolperstein de Lluís Companys a la plaça Sant Jaume. El cas és que aquesta llamborda distintiva es va crear el febrer del 2018 i, des de llavors, s'espera que el consistori de la ciutat autoritzi la seva instal·lació.

Però el reclam de Torra a Colau no ha quedat aquí, sinó que li ha posat data i tot. "Us demano que us hi comprometeu abans del proper 15 d’octubre", ha reblat en el seu compte de Twitter on li ha recordat que l'Stolperstein commemoratiu a Companys s'ha d'instal·lar a l'entrada del Palau de la Generalitat. "No hi ha memòria històrica sense reparació", ha sentenciat en la seva piulada.

Què són els Stolperstein?

Aquests són un projecte artístic de l'alemany Gunter Demnig, que són petites llambordes amb les quals es vol commemorar a les víctimes del nazisme. Al detall, són quadrats de 10 centímetres de formigó recoberts per una fulla de llautó. A més, porten una inscripció on més enllà del nom, la data de naixement, defunció i captura per part dels nazis, també hi posa: "Aquí visqué". 

La idea és que aquesta peça s'ha d'instal·lar en la darrera casa on va viure la víctima del nazisme abans de ser deportada o assassinada. A més, s'instal·la al terra perquè denota un signe de respecte, ja que la persona ha d'ajupir el cap per llegir l'inscripció.

Actualment, hi ha més de 75.000 Stolpersteine repartits en 1.800 ciutats, principalment, de països europeus com Alemanya, Àustria, Bèlgica, Noruega, Hongria, Polònia o República Txeca. Aquestes peces commemoratives s'han convertit en el memorial més gran del món. 

El febrer del 2018, Demnig en va realitzar 68 per tal de recordar les víctimes catalanes del nazisme, entre ells, el que es va dedicar a Companys, que es va acordar que s'instal·lés no en el seu domicili, sinó a la plaça Sant Jaume on està el Palau de la Generalitat.  

El fet que es tracti d'una llamborda fa que l'ajuntament sigui l'autoritat competent per determinar si es col·loca o no aquesta peça. De moment, però, des de llavors el consistori barceloní no n'ha autoritzat la instal·lació del Stolperstein dedicado a Companys.