Els grups parlamentaris estan sent incapaços d'abordar una qüestió que costa d'entendre a la ciutadania: la regulació de les dietes, que actualment els diputats cobren de manera fixa per la zona on viuen, facin o no desplaçaments. Després de polèmiques com les llicències per edat que van posar en el punt de mira als funcionaris del Parlament, grups polítics com la CUP o els Comuns demanen gestionar amb la mateixa diligència la situació que afecta els diputats, però a hores d'ara no han arribat a un acord. Una altra anomalia és el fet que els membres de la Mesa del Parlament també cobren aquestes dietes, tot i que també tenen cotxe oficial que els porta allà on volen. En total, les dietes que cobren per desplaçament sumen entre totes 8.909 euros, exempts de tributació i destinats a cobrir despeses relacionades amb el transport, allotjament i manutenció.

Així ho ha detallat la cambra catalana en un comunicat, després d'informacions aparegudes a diversos mitjans de comunicació. La única persona que no cobra aquestes dietes és la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va renunciar el mes de desembre a cobrar la quantitat que li correspon: 1.414 euros mensuals, el que són 16.975 euros anuals. La mateixa presidenta va traslladar una proposta abans de l'estiu per regularitzar les dietes, però que han d'acordar els grups polítics, una tasca que no estan portant a terme.

La resta de membres de la Mesa sí cobren aquests diners. La majoria són de la primera corona, per la qual cosa cobren 1.414 euros els republicans Alba Vergés i Rubén Wagensberg, Ferran Pedret (PSC) i Carles Riera de la CUP. La secretària segona Aurora Madaula (Junts) cobra per la segona corona un total de 1.839 euros mensuals. La vicepresidenta Vergés va demanar el mes de febrer als serveis de la cambra cobrar considerant Barcelona com el seu municipi en lloc d'Igualada, per la qual cosa va passar a cobrar la indemnització de la primera corona i no la segona. 

El Parlament ha assegurat en el comunicat que als serveis corresponents no les consta cap altra sol·licitud de renúncia al cobrament d'aquestes dietes, tot i que fonts de la CUP asseguren que l'han demanat a la Mesa sense que hagi donat una solució i aposten por buscar una fórmula col·lectiva. Els anticapitalistes havien portat ja fa mesos una proposta per regularitzar les dietes, però els grups no l'han abordat. Dimarts de la setmana passada Riera va tornar a demanar solucionar aquesta situació, que consideren imprescindible per eliminar els privilegis de l'esfera política. 

La cambra ha volgut recordar en el comunicat que les retribucions dels diputats es van congelar l'any 2008 i a partir de juny de 2010 es van reduir un 15% per als membres de la Mesa i els presidents dels grups; un 10% per als portaveus dels grups, i un 8% per a la resta de diputats, i que des d'aquest moment "i per decisió del Parlament" les retribucions s'han incrementat en un 1,75%, en 2019.