"Diputats i diputades, cobrem un pastón". Aquesta va ser l'afirmació que va fer servir el secretari tercer de la Mesa i diputat de la CUP Pau Juvillà per carregar contra l'últim projecte de pressupostos del Parlament de Catalunya —65,6 milions d'euros, un 4,09% més que en l'anterior exercici— que es va aprovar a la cambra a principis d'octubre de l'any passat per a l'exercici del 2022. El pressupost es va aprovar amb clares discrepàncies pel que fa a les dietes dels diputats. Ara, amb tota la polèmica per la llicència d'edat de funcionaris del Parlament, la CUP ha demanat reobrir aquest debat davant els "sous desorbitats" dels parlamentaris. 

Arran d'aquesta qüestió que ha tornat a posar damunt la taula la formació anticapitalista, fonts de l'oficina de Laura Borràs han explicat que la presidenta va treballar abans de l'estiu del 2021 diferents opcions de regularització d'una situació en relació a les dietes de desplaçament que perceben els diputats i que estan exemptes de tributació que, "com a mínim, es podria considerar anòmala". Amb aquesta voluntat, Borràs va traslladar a la Mesa les diverses propostes de com s'hauria de modificar el pagament d'aquestes despeses d'indemnització per raó de desplaçament. Les propostes es van traslladar als grups parlamentaris, però a dia d'avui encara no han arribat a un acord.

En l’avantprojecte dels pressupostos del Parlament per al 2022 (aprovat a la mesa ampliada del 28 de setembre de 2021) també es va preveure una disminució de la partida d’indemnització per despeses de viatge, que quedava pendent en funció de la concreció de l’acord a què han d’arribar els grups parlamentaris.

Acabar amb privilegis

Els cupaires van comparèixer ahir per valorar les llicències d'edat dels funcionaris, però també per reobrir el meló de les dietes dels diputats. En aquest sentit, el diputat Xavier Pellicer va acusar ERC, Junts i PSC de treballar d'esquenes de la formació per "millorar les condicions laborals dels diputats". La CUP es refereix a la possibilitat que el Parlament cobreixi la retenció de l'IRPF corresponent a aquestes indemnitzacions amb la justificació que la tributació de les dietes no provoqui una pèrdua de la retribució neta dels diputats, tal com es va comentar al ple on es va aprovar el pressupost

Per tot plegat, Pellicer va instar les tres formacions que presentin la setmana que ve a la Mesa i a la Junta de Portaveus una proposta sobre aquesta possible pujada salarial dels diputats. Ara, un dia després de les declaracions de Pellicer, la formació anticapitalista ha compartit un comunicat per insistir en aquesta qüestió. Considera que la polèmica de les llicències d'edat a la qual es va comprometre ahir la Mesa a posar punt final, no es pot centrar únicament en els sous dels treballadors, i ha remarcat que és urgent que s'abordin els "salaris escandalosos" i les dietes dels diputats del Parlament i alts càrrecs del Govern.

La CUP recorda que aquesta mesura va néixer a partir d’una moció presentada a l’anterior legislatura i que aquestes tres formacions es van “conjurar” per regular les dietes parcialment i “millorar les condicions econòmiques dels diputats, per l'esquena”, fent que l’1,1 milions d’euros de cost de retenció de l’IRPF del salari dels diputats l’assumís la pròpia cambra. Una proposta que, a part de ser “intolerable”, encara no s’ha vist concretada enlloc, segons denuncia Juvillà: "Em sembla una hipocresia que retallem privilegis als treballadors i no fem res amb els nostres", ha dit en un tuit Juvillà.

Així mateix, la formació anticapitalista ha remarcat que porta des del 2012 fent propostes per abordar la rebaixa dels salaris dels diputats i alts càrrecs i regular les dietes, i que han estat rebutjades reiteradament. També recorda que el seu grup parlamentari no ha aprovat mai uns pressupostos del Parlament, precisament per denunciar l’existència de sous desorbitats, privilegis innecessaris i diferències entre les condicions laborals dels diferents treballadors de la cambra. Per això, considera que cal reobrir aquest debat urgentment i "posar fi d’una vegada per totes a aquells privilegis que la classe política manté i que estan molt allunyats del dia a dia de la majoria de la població".