Joan Puig, membre del Consell de la República i del corrent crític d’ERC, Col·lectiu 1 d’octubre, ha aconseguit els avals necessaris per ser el cap de llista del partit a Girona a les eleccions generals del 23-J, segons ha informat Vilaweb. Així, Puig, que ja va ser diputat d'ERC al Congrés dels Diputats entre 2004 i 2008, s'enfrontarà en unes primàries amb el candidat oficial del partit, de qui encara es desconeix la identitat. El republicà va anunciar la seva intenció de presentar una candidatura aquest dissabte, i en tan sols 24 hores, ha aconseguit el suport del 3 % de la militància, uns 30 avals que majoritàriament ha hagut de recollir de forma presencial. Amb tot, ha assegurat que continuarà recollint-ne més per assegurar-se que la candidatura és vàlida. 

L'exdiputat republicà ha estat crític amb les formes de fer del partit en els últims temps, i per això propugna la necessitat d'un "canvi de rumb". Puig, que milita a ERC des de principis dels 90, considera que cal impulsar "el debat i l'intercanvi d'idees en la militància" i en aquest sentit, aposta per celebrar unes primàries per decidir el cap de llista de la circumscripció de Girona a les eleccions espanyoles. Per tal de garantir una opció alternativa al candidat que previsiblement designarà la direcció del partit, aquest dissabte va decidir anunciar la seva candidatura i demanar avals. El principal missatge de Puig és apostar per la unitat estratègica de l'independentisme, prioritzar la defensa de la llengua catalana i recuperar la confrontació amb l'Estat espanyol. "Cal anar a Madrid per provocar un embat", reivindica.

El corrent crític d'ERC ha pres força després de la desfeta de les eleccions municipals. El Col·lectiu 1 d'octubre ha reclamat un canvi d'estratègia que s'allunyi de la idea d"'eixamplar la base" i intentar seduir un altre electorat d'esquerres. Per poder expressar la seva visió han reclamat poder escollir les llistes a través de primàries, però no sembla plausible a Barcelona, on, a falta d'una confirmació oficial i davant la dificultat de recollir avals suficients per a una candidatura alternativa, tot apunta que Gabriel Rufián repetirà com a número 1. 

Crítiques al pacte de govern a Roses que deixa fora ERC

Aquest cap de setmana Puig també s'ha mostrat molt crític amb el pacte de govern a Roses entre el PSC, Junts i Gent del Poble, que ha deixat fora ERC, malgrat que havia estat la força més votada. En les darreres eleccions, Junts va ser la força més votada i va pactar amb ERC per formar un govern independentista, però en aquesta ocasió els juntaires han decidit donat el seu suport als socialistes. "Per evitar la davallada independentista cal no fer pactes com el de Roses", ha lamentat en una piulada. Fins i tot ha reclamat que intervinguin les direccions dels partits independentistes per evitar aquest pacte de govern.