Joan Puig, membre del Consell de la República i del corrent crític d’ERC, Col·lectiu 1 d’octubre, ha anunciat que presentarà la seva candidatura per liderar la llista d'ERC per Girona a les eleccions generals 2023. "Ens cal un canvi de rumb al partit", ha defensat Puig en una piulada, en la que ha demanat avals de suport a la seva candidatura. "Perquè es puguin fer primàries i que hi hagi debat, intercanvi d'idees entre la militància, necessitem uns avals", ha apuntat. Amb aquest anunci, el polític, que ja va ser diputat d'ERC al Congrés dels Diputats entre 2004 i 2008, se situa com el primer candidat alternatiu del partit republicà a Girona. 

Els crítics d'ERC van explicar aquest dissabte a ElNacional.cat, que, malgrat que la seva intenció era presentar un candidat alternatiu a Gabriel Rufián a la llista de Barcelona, les condicions imposades pel partit ho fan pràcticament "impossible". Necessitarien 450 avals de militants signats en paper abans del pròxim dijous 8 de juny. En el cas de la llista a Girona, les possibilitats augmenten, ja que Puig ha d’aconseguir al voltant d'uns 30 avals, el 3 % del miler de militants del partit a la demarcació.

Joan Puig reclama "un canvi radical" a ERC

Puig s'ha erigit en diverses ocasions en una alternativa a la direcció actual d'ERC. "Volem guanyar i ho volem intentar, busquem un canvi radical", ha afirmat. L'actual editor del diari LaRepública.cat i militant d'ERC durant més de 30 anys ha explicat que si aconsegueix els avals necessaris per impulsar la seva candidatura, demanarà un debat entre els candidats. "Cal recuperar la força dels militants", ha expressat.

Després de la desfeta republicana a les eleccions municipals del passat 28 de maig, l'exdiputat va afirmar que "per recuperar els vots i tornar a guanyar el 23-J cal un canvi, cal posar la independència al capdavant". A parer seu, la independència és l'antídot al feixisme, i només el partit republicà és capaç de garantir-la. "Per aturar el feixisme cal més independència, més llengua catalana, més classes populars i mitjanes i més embat", va afirmar. 

El possible candidat alternatiu d'ERC a Girona se situa en el corrent que rebutja les negociacions amb el PSOE i demana fugir del bonisme. Així, aposta per recuperar la lluita per la independència amb força i també prioritzar la defensa del català. Davant les veus que opinen que ERC no s'hauria de presentar a les eleccions espanyoles, Puig assegura que "queden moltes coses a fer a Madrid", i en aquest sentit reclama la necessitat de situar l'independentisme com a "problema polític" a la capital espanyola.