Any tràgic per les carreteres a tot l'Estat espanyol. El 49,4% dels conductors que van morir l'any 2021 a Espanya havien consumit alcohol o altres substàncies, segons les dades revelades aquest dimecres per la Memòria 2021 de Troballes Toxicològiques en Víctimes Mortals d'Accident de trànsit. L'alcohol és la causa més detectada en els cadàvers, seguida de la cocaïna i el cànnabis. L'informe ha estat elaborat per l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), la Memòria ha obtingut els resultats a partir de les autòpsies a 812 conductors que van morir l'any 2021 en accidents de trànsit, dels quals, la majoria, un 90,6% eren homes, i només un 9,4% de dones. La franja d'edat més afectada és entre els 45 i 54 anys. Dels 812 morts, 401 van donar positiu, un 49,5%, en l'alcohol com la substància més detectada, en el 69,8% dels casos, seguida per les drogues (43,1%) i els psicofàrmacs (23,7%). La dada general suposa un petit augment respecte a 2020, quan, dels 597 conductors que van morir en accidents, un 48,7% (291) van donar positiu en alcohol, drogues d'abús i/o psicofàrmacs, ja els haguessin consumits de forma aïllada o combinant substàncies. La ministra de Justícia, Pilar Llop, durant la presentació de la Memòria ha fet una crida per "combatre la creença en alguns conductors que creuen tenir el control de si mateix i dels seus reflexos" després d'haver begut alcohol o pres alguna droga.

Catalunya per sota de la mitjana

Catalunya se situa per sota de la mitjana a l'estat, del total de conductors que van morir a les carreteres catalanes durant l'any 2021, un 45% van donar positiu en alcohol o altres drogues, mentre que el 55% va donar negatiu. En la línia de les dades del conjunt d'Espanya, l'alcohol continua sent la causa majoritària amb un 27,9% dels casos, seguida de drogues amb un 18% i els positius en fàrmacs representen un 10,8%. A l'altra cara de la moneda se situa Andalusia, que registra unes dades per sobre de la mitjana, amb un 55,6% dels casos que van donar positiu, enfront del 44,4 que van donar negatiu. Els positius en alcohol augmenta fins el 31,7%, mentre que els positius en droga representen el 23,8 i per últim, un 14,3% van donar positiu en altres fàrmacs.

Pel que fa als tipus de vehicles, en les dades globals d'Espanya, la majoria són amb turismes, amb un 49,1%, seguit de ciclomotors o motos amb un 39,2%. En canvi, a Catalunya les persones que han mort i han donat positiu la majoria anaven en moto o ciclomotor, representen el 46% dels casos, mentre que els que viatjaven en turisme són el 42%. Les dades d'Andalusia també s'assimilen a les de Catalunya, amb una majoria de víctimes en moto o ciclomotor, el 44,3% i el 42,8 anaven en turisme.