Alemanya s'ha col·locat al centre del debat des que el president Carles Puigdemont hi va ser detingut i després que la Justícia del país decidís deixar-lo en llibertat i no extradir-lo per delicte de rebel·lió. El dari Frankfurter Allgemeine ha publicat aquest vespre que "la política de neutralitat" d'Alemanya respecte als afers interns espanyols està sent aparcada i que creix el consens perquè el país actuï de mediador entre les posicions de Catalunya i les d'Espanya. Fins ara ho defensaven Die Linke i els Verds, i ara s'hi està afegint la CDU de la cancellera Angela Merkel.

El rotatiu indica que "un nou debat està en marxa a Berlín i Brussel·les" on polítics de tots els bàndols animen Alemanya i la Unió Europea a intervenir en el conflicte. El govern alemany va exposar divendres passat que "aquesta disputa s'ha de resoldre exclusivament dins del sistema legal i constitucional espanyol", però sembla ser que alguns membres de la CDU comencen a apropar-se a la proposta de mediació. 

Es comença a articular una incipient proposta. El diari cita el cas d'Elmar Bork, diputat del Parlament Europeu per la CDU, que proposa que la UE s'adreci a Espanya per "oferir-se a intervenir si li ho demanen". Bork considera que aquesta intervenció "només seria possible si els catalans acceptessin seguir sent part d'Espanya".

Segons el diputat, el procés de mediació hauria d'incloure a canvi "una negociació de més autonomia per Catalunya". Elmar Bork subratlla que si es donessin aquests escenaris el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, juntament amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, podrien proposar un mediador entre les dues parts.