L'acte de lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat, que han rebut aquest vespre, entre d'altres, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i el jurista Carles Viver Pi i Sunyer, s'ha convertit en un homenatge als presos i exiliats. En la seva intervenció al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el president, Quim Torra, ha denunciat que el "vergonyós empresonament" de Carme Forcadell, "per haver exercit amb pulcritud democràtica la seva feina”, s'ha convertit en “una metàfora de la nostra presó col·lectiva i les mentides sobre les quals se sustenta”.

“Hem de confiar en la nostra capacitat de sortir-nos-en com a poble. Els catalans serem allò que vulguem ser, és a les nostres mans, tenim a les nostres mans el fang, l’argila, per fer realitat els nostres somnis", ha assegurat Torra.

El moment més emotiu de l'acte ha estat el lliurament de la Medalla a Forcadell, que ha recollit el seu marit, Bernat Pegueroles, i que els presents han acollit aplaudint drets i amb crits de llibertat.

També Forcadell, a través d'una carta que s'ha encarregat de llegir el seu espòs, ha volgut mostrar un missatge d'optimisme evocant unes paraules de Maria Aurèlia Campany: "Tot i les incerteses i inseguretats que ens enfrontem com a nació, tinguem segur que no som al final de res sinó al principi de tot. Ni repressió ni presó ni exili no podrà aturar les nostres conviccions d'exigir tot l'aire per respirar. És una qüestió de convicció i de dignitat".

Des del centre de Mas d'Enric on es troba empresonada, Forcadell ha insistit que sempre ha treballat per "construir un país inclusiu, que tothom se'l pugui sentir seu, que lluiti contra desigualtat i injustícia, que potenciï la cultura i la llengua pròpia, on la ciutadania pugui veure's representada per institucions modernes i respectuoses amb els drets humans, d'homes i dones mai súbdits sinó amos del seu destí".

Entre el públic, a més del president del Parlament, Roger Torrent, i els membres del Govern, hi havia els expresidents Artur Mas i José Montilla, i els expresidents del Parlament, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, 

Record als presos de Pi i Sunyer

Abans que Forcadell ha estat el torn de Pi i Sunyer, que ha assegurat que intervenia "amb un sentiment de tristesa, i indignació a penes continguda" perquè no eren presents al saló Sant Jordi tots els qui "haurien de ser-hi". "En falten 9 que són a la presó i 6 a l'exili, per haver defensat amb generositat extraordinària els ideals compartits per una majoria de la societat catalana. Tots ells i no pas jo haurien d'estar aquí", ha reblat.

El jurista, que ha defensat l'Estat de dret com un ideal moralment molt valuós i encara no assolit ni de bon tros, ha recordat el seu pas pel Tribunal Constitucional assegurant que hi va defensar una lectura diferent de la Constitució i els Estatuts d'autonomia per potenciar l'autogovern, però va marxar amb el convenciment que aquesta no seria la via.

Igualment, ha evocat la seva intervenció en la redacció de l'Estatut del 2006 amb la voluntat de refer "el pacte constitucional traït" amb un Estatut més prolix i garantista, i la posterior sentència del TC del 2010 que "va desactivar pràcticament totes les millores introduïdes pel nou Estatut". 

Va ser després d'aquella sentència quan va constatar que aquesta via no servia per canalitzar les aspiracions de la majoria ciutadania de Catalunya i que calia un Estat propi independent. "Sovint he lamentat haver arribat amb tant retard a aquesta conclusió", ha confessat.

El jurista ha tancat la seva intervenció amb un record emocionat per als presos i exiliats per haver mantingut el seu ideari polític i amb el convenciment que les reivindicacions catalanes no han tornat "a la casella de sortida, com alguns voldrien", sinó que disposen de fonaments sòlids i estables per als quals caldrà "molta intel·ligència política" per seguir endavant.

També Carme Pigem, que ha recollit la Medalla en nom de RCR Arquitectes, els tercers guardonats, ha expressat l'emoció de compartir aquest reconeixement amb anteriors guardonats i amb la resta de premiats aquest any. "Ens dol profundament la seva manca de llibertat així com la dels seus companys", ha assegurat.