L'exministre d'Interior del govern de José María Aznar, Jaime Mayor Oreja, ha tornat a vincular el terrorisme etarra amb el procés independentista actual català. En una entrevista a El Español, l'exministre ha afirmat que  "ETA no necessita matar perquè ja està en política".

Mayor Oreja ha insistit que "el projecte de ruptura d'ETA està més fort i més desenvolupat que mai a Catalunya i està aprofitant la debilitat dels partits constitucionalistes", ja que considera que, tot i que ara la banda s'ha dissolt, està present en debats sobre l'autodeterminació o la legalització de referèndums en què es mou el procés català.

Per aquest motiu, l'exministre ha afirmat que "estem en un moment de gran risc" perquè, al seu entendre, la dissolució de la banda només respon a una transformació per enfortir els seus objectius. "No maten, però s'ha enfortit el seu projecte. Això que els hem derrotat s'ha de veure", ha conclòs.

A més de Catalunya, Mayor Oreja també ha recordat que el projecte etarra "governa a Navarra i està present a València i Balears", pel que considera que "el seu projecte està avançant". L'exministre ha remarcat que l'estratègia d'ETA passa per "Tu deixes de matar i jo transformo Espanya. I algun dia podré aconseguir el poder a través del projecte" i, per això, adverteix del perill i el risc actual.